Най-много жалби до Кьовеши има от България, тя не коментира има ли доверие на Иван Гешев

Европейската прокуратура е създадена с цел да подобри нивото на защита на хората. В общи линии, нашата работа е да разследваме и подвеждаме под отговорност при престъпления, засягащи бюджета на ЕС – финансови злоупотреби, корупция, пране на пари, организирана престъпност. Добавената стойност е, че можем да видим разликата преди и сега, при наличието на Европейската прокуратура. Това заяви в ексклузивно интервю за БТВ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Имаме прокуратури в 22 държави членки. 5 държави-членки не участват. Те са Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. В останалите 22 страни имаме офиси. Имаме и в България, разбира се. Имаме само 9 делегирани европейски прокурори. Трябва да имаме 10. Те имат различна власт от националните прокурори. Те не разследват само финансови злоупотреби, извършени в България, а помагат на колегите си от чужбина в техните разследвания, уточни тя.

Лаура Кьовеши поздрави българските граждани за това, че в Европрокуратурата са получили най-висок брой жалби именно от страната ни. „Това показва определено ниво на доверие в Европейската прокуратура, което е важно. Показва добра воля в забелязването и проучването на подобен вид престъпления“, категорична е тя. „Има много жалби, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата. Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето – подават тук, в България“, допълни Кьовеши.

Тя обаче уточни, че не е тук заради конкретно дело или сигнал. „Искам да посетя представителството си. Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещение беше миналата година. Сега има ново правителство, бях поканена да проведа разговор с министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи и с главния прокурор. Част от дейността ми е да присъствам постоянно във всички държави-членки, в които имаме офиси. Теоретично не ми трябва и покана. Мога да идвам когато поискам, защото имаме офис тук“, уточни Кьовеши.

„Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства. Ако говорим за финансови, ДДС измами, видях, че имаме почти еднаква типология в държавите-членки. Добавената стойност на Европейската прокуратура, е, че вече можем по-добре да идентифицираме връзките между делата, което не можехме да правим преди“, каза още тя.

Кьовеши даде за пример разследване на ДДС измама в една държава. „Нашата система автоматично проверява връзките с останалите държави членки, европейските прокурори говориха помежду си и така установихме връзки с други държави членки. Накрая стигнахме до свързаност в 7 държави членки, с щети, изчислени на над половин милиард евро! Такъв вид дело беше почти невъзможно да бъде започнато преди Европейската прокуратура, защото ако всеки прокурор беше съсредоточен върху престъпността в своята страна, нямаше да има лесен достъп до цялата информация в чужбина. Беше много трудно и изискваше тежки формалности да се получи информация от чужбина. Но сега сме едно звено, което работи в 22 държави-членки. Важно е Европейската прокуратура да разследва организирана престъпност, мафиотски групи, трансгранични разследвания, сложни случаи – затова е създадена Европейската прокуратура“, категорична бе тя.

Въпреки че уточни, че не може да взима отношение по конкретни реформи в отделните страни, Кьовеши уточни, че не смята за добра идея закриването на специализирания съд и прокуратура. „В крайна сметка е изключително важно тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат специализирани в сферата“, допълни тя, като не пожела да коментира дали има доверие на настоящия главен прокурор Иван Гешев.

„Според мен не трябва да коментираме конкретен човек, а да има механизъм, който да работи, независимо дали утре аз или Вие бъдете главен прокурор. Няма значение. Системата и механизмът трябва да работят. Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат“, каза Кьовеши.

„За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани – всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка. Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин – на високи нива или на по-ниски – но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш“, категоричен е европейският главен прокурор.

Тя уточни, че желае да има отделна сграда на Европейската прокуратура в София. „Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда, самостоятелен бюджет и да мога да посетя тази сграда“, каза Кьовеши, като допълни, че има уверение от правителството, че това ще бъде направено.

Кьовеши, която е румънка, носеше украинското знаме на ревера си. „Това е просто в знак на солидарност с всички украинци, които са изпаднали в трудна, трагична ситуация, и особено за моите колеги, прокурори, съдии и представители на правораздавателните органи в Украйна“, разкри тя.

Пред водещия Светослав Иванов Лаура Кьовеши разкри, че любимата й дума е „независимост“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене