Отец Георги: Похвално е, че народът ни в тези тежки времена помага на украинците, но нека подадем ръка на всички нуждаещи се!

Отец Георги Танчев е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Вече 23 дни проповядва в храма не само надежда, вяра и любов у миряните. А всеотдайно се моли за мир и призовава божията подкрепа, за да се спре войната в Украйна.

 

Свещеникът признава, че сърцето му се изпълва с радост от показаната невероятна съпричастност от страна на българите към украинските бежанци. Но такава съпричастност е необходимо да има към всички нуждаещи се – към бедните в страната ни и по света, към слабите в страната ни и по света. Любовта ни трябва да е еднаква към всички, а не за едни да сме като майка, а за други да сме като мащеха. Никога не бива да забравяме, че Господ обича еднакво и праведните, и грешниците. Затова е добре ние да полагаме грижи към всички, които имат нужда от подадена ръка, да подадем ръка дори и на руснаците, които искат подкрепа. Защото и те са хора като всички нас.

Миролюбието пък е много важно за християнския свят, защото Бог ни призовава да сме миротворци. А какво е в основата на всяка война? В основата на всяка война е омразата към човека, това е дяволска работа. Наградите от войната са смъртта и разрухата. Войната не е изход на каквито и да е човешки взаимоотношения.

„Нека се говори с езика на любовта и взаимоуважението. Господ е рекъл: Аз давам не тъй, както светът дава! Затова за нас е важно да призовем божията подкрепа, за да може Бог да разреши по най-добрия и полезен за човечеството начин този военен конфликт. Тук идва и мястото на Църквата – ние, свещениците, се молим по време на всяка една литургия за мир, не сме спирали да го правим от първия ден на войната в Украйна. Молим се управляващите ни да проявят мъдрост, за да е народът ни удовлетворен от техните действия”, казва отец Георги, духовен пастир на миряните в Санданска духовна околия.

Много църкви подкрепят дейността на Българския червен кръст и събират храни, дрехи и други помощи за украинците. Свещеникът признава, че сърцето му се изпълва с умиление от състрадателността, която показва в този момент българският народ. Защото има тежки изпитания пред нашия народ – пандемия от ковид, икономическа криза, високи цени на стоки и услуги.

И въпреки това материално неблагосъстояние, все пак България си остава най-бедната страна в Европейския съюз, българите са готови да помагат. Докато имаме нещо ние, ще го споделяме с нашите братя, без да има значение откъде са и кои са те. Понеже всички сме чеда на Бога! И тази емпатия към нуждаещите се украински бежанци разкрива, че сме истински християнски народ по сърце и вяра.

„Нещо повече – в народа ни има изключителна ВЯРА! А ние, божите служители, ще продължим с молитвената и материалната помощ, няма да ги спрем. Ще продължаваме да чукаме на вратата на божието милосърдие този ужасен и военен конфликт да бъде разрешен в най-скоро време за радост на цялото човечество по света”, категоричен е отец Георги Танчев от Кресна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене