Ексклузивно! Петков увери: Не отиваме на война, няма да даваме ракети на Украйна

Представяте ли си каква фантазия трябва да има човек, за да си помисли, че можеш да скриеш една война, като арестуваш човек. Трябва да си луд, за да го кажеш.

Това каза премиерът Кирил Петков във връзка с твърденията, че целта на ареста на Борисов е прикриване на други важни за обществото теми, като изпращане на военна техника в Украйна, информира DarikNews.bg

„Никой не отива на никаква война. Никакви ракети няма да се дават в този момент. Чета по цял ден фалшиви новини във Facebook, с които искат да насаждат страх в хората. България ще продължи да помага на Украйна с пълна подкрепа. Ще изпращаме засилена хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на максимален брой бежанци и засилване на Източния фланг съвместно с НАТО“, каза още Петков.

„Решението не може да е на министър-председателя или на правителството, ще бъде нужен консенсус“, каза Кирил Петков, запитан как ще се процедира ако от страната ни бъде поискана военно оборудване или ПВО за Украйна.

„Никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо като оръжие. Говорим само, че НАТО трябва да има засилено влияние по Източния фланг, за да имат гражданите защита“, категоричен бе той.

По-рано днес темата коментира и президентът Румен Радев. 

„Трябва да бъдем солидарни с украинския народ. Всеки, който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвлича България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците“, каза президентът.

„Нашата основна задача, е да не допуснем българските граждани, нашите стратегически обекти – като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не трябва да допускаме това да се случи“, подчерта той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене