Вътрешният министър: Такъв взрив не съм виждал! Преградна стена е спасила селото

външния министър

Има едно преградно съоръжение, което насочва взрива нагоре. Това е спасило жителите на Горни Лом да бъдат ударени от взривната вълна във фабриката. Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. „Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс”, допълни той. Служебният министър каза, че няма информация да са използвани метални чукове за отваряне на мините, каквито твърдения се появиха. Той посочи, че днес в 9.30 разследващите ще влязат на мястото на взрива.

Бакалов цитира докладите на МВР и служба КОС, която е проверявала фабриката на 11 септември. Тогава е било констатирано, че има 11 280 мини, които са се държали неправилно в котелно помещение. Веднага след проверката са преместени в склад. Освен това проверяващите са отбелязали, че количеството взривни вещества е „много повече, отколкото трябва да бъде”. Те видели и че разстоянието между отделните палето е по-малко от нормално допустимото. 

Последвала проверка на 24 септември, която констатирала, че повечето от нередностите са отстранени. Бакалов не смята, че проверката е разписана формално от шефката на КОС, защото тя носи отговорност, ако има разминавания. 

Министърът каза още, че през 2007 и 2010 година е отнет лицензът за право на работа на същата фирма. Решението е било обжалвано в съда и лицензът е бил върнат. Становището на МВР след това – през 2010 година, е било отрицателно за разрешаване на работа на фабриката. 

По думите на Бакалов, дори собственикът на фабрика „Миджур” Валери Митков, който е сочен като голям експерт в областта, е бил изненадан от силата на взрива. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене