Протест в защита на Марина Овсяникова пред руското посолство в София

Протест в защита на журналистката Марина Овсяникова, който издигна плакат в студиото на предаването „Время“ по руската държавна телевизия Първи канал, се проведе пред посолството на Руската федерация у нас, предаде БГНЕС.

Няколко десетки души се събраха, за да изразят своята подкрепа за Овсяникова. Сред тях бяха журналистите Горан Благоев, Найо Тицин и др. Тук бе и Александър Стоцки, руснак от Москва, който живее в София.

„Русия води пълномащабна война срещу Украйна, а не операция. Това заяви в студиото на Първи пропагандистки канал тази смела жена“, каза Стоцки, който добави, че е на протеста, за да подкрепи украинския народ и Украйна като цяло.

Марина Овсяникова протест
БГНЕС

„В XXI век това, което се случва в Украйна е позор“, заяви активистът, подчертавайки, че действията на Путиновата върхушка са напълно неприемливи.

Според него „мълчанието не е избор“. „Хората, които се намират в руското посолство, както и властта в Кремъл много добре знаят какво се случва. Прекрасно разбират. Не може да се подкрепя руската агресия, това е немислимо“, добави Стоцки, който благодари на хилядите, които са излезли на протести в Берлин, Прага и др.

Марина Овсяникова работи като редактор в Първи канал. В момента тя се намира в полицейското управление на квартал Останкино.

Жената е родена в Одеса през 1978 г. По-рано беше съобщено, че телевизията започна вътрешна проверка за инцидента, при който Овсяникова влезе в кадър по време на живото излъчване на новините на телевизията. Тя държеше плакат, на който пишеше „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат“.

Преди явяването в ефир Овсяникова записала видео, в което нарича събитията в Украйна „престъпление“.

„Срам ме е, че си позволих да лъжа от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руснаците да бъдат превърнати в зомбита“, обясни Овсяникова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене