Рокерите в Дупница настаниха украински бежанци в клубната си къща, купиха им пералня, Горското им осигури дърва

Рокерите от Дупница приютиха украинско семейство в клубната къща. Вчера председателят на мотоклуб “Неразделни братя” Димитър Недев е настанил в клубната къща мъж и три жени, едната от които е в инвалидна количка.

Димитър Недев разказа: “В клубната ни къща в Дупница вчера се настаниха мъж и жена на около 50 г. от Украйна. Направиха ми впечатление, че са възпитани и добри хора, но много са уплашени. Мъжът само мълчи, а жената плаче и разказва на какво са били подложени в родината им. Трудно се разбирам с тях, руският ми не е добър. Жената се казва Таня. Тя ми показа и клипове от войната. Все още не зная от кой град са. Отидоха до София да доведат сестрата на Таня и майка й, която е неподвижна и е в болница в София. От клуба купихме пералня да си перат дрехите. От Горското в Дупница ни осигуриха безвъзмездно дърва за огрев. Добри хора ще направят рампа, за да може възрастната жена да се придвижва в двора и къщата. Не искат статут на бежанци. Имат намерение, щом войната спре, да се върнат вкъщи, в Украйна”, заяви Д. Недев.

Решението да се приютят бежанци от Украйна е взето на събрание на мотоклуба, на който зам. председател е братът на фолкпевеца Борис Дали – Велислав Делибалтов.

В същото време кметът на с. Овчарци, община Сапарева баня, Радостина Сусанина съобщи, че украинци, които преди 1 г. са си купили къща в селото, заминали за Украйна преди войната и все още не са се върнали. „Мъжът имаше проблеми с личните си документи и затова се наложи да отидат до Украйна, но нямаме вест от тях”. Българските им телефони са изключени. Не зная какво става с тези хора. Помолих съседите им да наблюдават къщата им. Семейството от Украйна не беше много общително, но местните свикнаха с тях”, заключи Р. Сусанина.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене