Директори на учебни заведения, педагогически специалисти и ученици от Турция, Гърция, Румъния у Хърватска, бяха тържествено посрещнати днес в Трето основно училище „Братя Миладинови“

Директори на учебни заведения от Балканите, днес бяха в Трето основно училище в Гоце Делчев

Директори на учебни заведения, педагогически специалисти и ученици от Турция, Гърция, Румъния у Хърватска, бяха тържествено посрещнати днес в Трето основно училище „Братя Миладинови“ от директорът Никола Джингаров и педагогическият екип на учебното заведение.

Директорът, г-н Джингаровю, приветства гостите на английски език, а талантливи ученици изнесоха невероятна музикално-танцова която завърши с българско хоро на което се хванаха всички, включително и гостите от чужбина. Посещението е част от дейностите на училището в рамките на международният проект „Общо наследство – от традицията към бъдещето“ по програма „Еразъм +“.

Основният фокус на проекта, по който училището е координатор, е културно-историческото наследство от съответните държави, включено в списъка на ЮНЕСКО. Днес, гостите от балканските страни ще присъстват в час по математика, където ученици от училището-домакин ще приложат на практика познанията си за геометричните фигури при изработката на картички, в които ще вложат често срещания в българската шевица мотив, наречен канатица. Освен това ще покажат на гостуващите как се изработват кукерски маски, като домакини и гости изработят заедно такива маски.

В едноседмичният престой на гостуващите от балканските държави в България включва още посещение на НПГ „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев, на забележителности в града и района – Ковачевица, Лещен, Огняново, Никополис ад Нестум, Хаджидимовски манастир, Банско, Рилски манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене