Официално! Две майки с две деца от Украйна вече живеят в село Делчево

Първите украински бежанци вече са настанени в гоцеделчевското село Делчево. Две жени с две деца пристигнаха в китното селище, сгушено в Южен Пирин, към 07,00 часа тази сутрин. Кметският наместник Иван Панайотов ги посрещна и ги приюти в къщата на холандския предприемач Вилям Ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар. Той закупи преди години 5 къщи, които реновира, за да развива в тях селски туризъм. Наскоро продаде три от тях, но две остави за себе си. Другата сграда, в която ще заживеят украински бежанци, е къщата за гости на известния местен хотелиер Валентин Четрафилов.

„Всяка от жените от Украйна има по едно дете. Децата са момчета, като едното е на 8 години, а другото е само на година и половина. Условията в къщата са перфектни, с помощта на Община Гоце Делчев съм осигурил храна за нашите гости. Местните хора, които са 22-ма души, събират средства, за да помогнем на бежанците”, каза за Илинден Прес управникът Иван Панайотов.

В село Делчево ще бъдат настанени 46 украински бежанци – 17 жени и 29 деца. Останалите се очаква да пристигнат до ден-два. Те ще заживеят в двете къщи за гости – на холандския инвеститор и на Валентин Четрафилов, като в постройките има общо 15 отделни стаи. Щом пристигнат другите украински бежанци, ще се наложи повече подкрепа и от Община Гоце Делчев, и от държавата, и от останалите населени места в Неврокопския край, за да се осигури храна за жените и децата от Украйна.

„Надявам се, че ще дойдат и представители на държавните институции, за да се обсъди ситуацията и всичко с издръжката на украинските майки и деца да се уреди. Собствениците на двете къщи нямат финансови претенции, искат единствено да се покрият разходите за ток и вода”, каза още Иван Панайотов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене