Лечител! Служителят в благоевградския храм „Въведение Богородично” Йордан Йорданов, който сам успял да се излекува от псориазис: Билката е като молитвата, трябва да се подхожда с вяра и спокоен ум, за да помогне

„Всяка билка лекува, но лечението е като молитвата, ако с истинска вяра се помолиш, Господ ще те чуе. Та и с билката е така, като се употребява, трябва да е със спокойствие и вяра“, обяснява Данчо и излага собствената си теория: „Когато пиеш една билка с удоволствие, ти се „развързваш“. Имам такава, своя си философия, че човешкото тяло е на възли и всеки орган си има възел. Когато си нервиран, неспокоен, възелът се стяга. Затова, като взимаш билка трябва, да си спокоен и отпуснат. Другото важно е да си постоянен. Не може само два дни или седмица да пиеш отвара и да искаш билката да ти помогне. Няма да стане,  въпреки че има по-силни и по-слаби билки, които се пият различно. Билките са като лекарството, най- много 6 месеца може да се пият, после се почива. Освен това една билка на мен може да помогне, а на теб – не, защото всеки е различен и причината за симптомите може да е различна.

  • Данчо, откъде си се учил на билкарство?
  • От много книги, основно от Петър Димков, той е и доктор, и философ, и вярващ човек. От Мария Требен също, навремето книгите й в България се разпространяваха почти апокрифно. От стари хора също много лекове съм научил. Като говорим за билките, не може да ги пиеш за лек, а после да опънеш една тройна ракия или ока вино с мазна салата и да чакаш да ти помогнат! Неслучайно П. Димков като дава рецептите за билколечение, дава и диета, която да се спазва. По време на лечение организмът не трябва да се натоварва с много люто или кисело, не е нужно да ставаш вегетарианец, но не е добре и да ядеш твърде тлъсто. Заешкото месо например е едно от най-диетичните, затова  силно се препоръчва при диабет, защото в него почти няма мазнина.
  • А рибата?
  • Само да не е много мазна. Когато  прилагам лечение върху себе си, основният принцип, който спазвам, е този за спокойствието. За себе си съм го намерил на реката, заклет рибар съм и изобщо не ми е важно дали ще хвана нещо или не. Удоволствието ми е да гледам как тече водата. Като се ровех в книги за билки, установих, че една от най-хубавите за прочистване на организма е копривата. А за псориазиса още не ясно от какво точно се причинява, но в основата са стресът и нарушена функция на черния дроб. Псориазисът има много разновидности и за мой късмет при мен не бе от тежките, но имам познати, които силно страдат от възпаленията и сърбежите. Затова е важно още при първи симптоми да се иде на лекар, а не човек да опитва самолечение. Не бива да се подценява науката. Човек трябва да е вярващ и в Бога, и в науката, защото и тя е от Господ. Та като реших да лекувам псориазиса си с билки, започнах с копривата и чиста вода не пих 6 месеца, само отвара от коприва. Сутрин си правех  по две бутилки от литър и половина и цял ден я пиех вместо вода. Пак по същото време имах проблеми с черния дроб заради прекаран хепатит. На петия месец като си направих изследвания, докторите се изненадаха от отличните ми резултати. Хубавото на билките е, че можеш да ги береш няколко месеца, защото първо тръгват по ниските места, а после  „се качват“ в планината, можеш да ги сушиш и да правиш от тях извлеци, мехлеми и лечебен мед.
  • Само с коприва ли се излекува от псолиазиса?
  • Коприва, глухарче, спокойствие и да не натоварваш организма с твърде много и тежка храна, това е основното. Другото при псориазиса е къпането с домашен сапун, колкото може по-често, не заради водата, а заради сапуна. Всички знаят, че слънцето и морската вода също много помагат. Между другото, като се лекувах, си наложих и хранителен режим. Спрях тлъстите меса и алкохола, защото при чернодробни проблеми и малкото алкохол е много. Като се лекуваш, не може да пиеш нито вино, нито бира, макар че някои смятат, че бирата е леко питие. Тогава за 6 м. отслабнах с 20-ина килограма и много познати ме питаха как съм се вталил толкова (смее се).
  • Спомена, че в лечението си ползвал и глухарче, как?
  • Правя мед от него и три пъти на ден се взима по една лъжица на гладно. Може да си го намажеш на препечена филийка, да го разтвориш в топла водичка, както ти е вкусно. Мед от билки се прави по един  шаблон: 40 цвята, това са две препълнени шепи, се накисват в литър вода за 24 часа, изцеждат се хубаво през марля и се слага да ври 1 към 1 със захар. Важно е течността да не кипи, а само лекичко да къкри, като се оставя на огъня няколко часа. Времето зависи от самата билка. Глухарчето и белият бъз например имат много прашец и се сгъстяват по-бързо от тези на листна основа. За да се улучи гъстотата на меда, е добре на няколко пъти да се вари, просто трябва търпение. Като се сгъсти достатъчно, за да не се захароса, накрая се добавя половин лимон, изстискан или нарязан на ситно. Ще направя едно отклонение за билковия мед, много хора го бъркат с пчелния, като видят по сергии буркани с надписи „мед от бъз“, „мед от глухарче“ и т.н. Това са два различни продукта! Не можеш да ограничиш пчелата да пасе само от една билка!
  • И меда от глухарче ли приемаш 6 месеца, както копривата?
  • При по-дълъг прием билката може да стане дори вредна, затова трябва да се почива. Има една билка, която, струва ми се, е подценявана от мнозина, а е много хубава и полезна, това е белият равнец.
  • Много е горчив…
  • Горчивината се оправя, като го съчетаеш с друга билка – риган, мащерка… Белият равнец, също като копривата, силно пречиства кръвта. Него обаче трябва да консумираш 2 седмици до месец и да почиваш, защото съдържа и голямо количество нитрати. Времето вече се оправя и хората вместо да го губят пред телевизора, по-добре да направят една разходка и да си наберат билки. Копривата във всяко ядене можеш да я сложиш, а за глухарчето навремето ми се смееха, като си правех салата от пресните зелени листенца. Сега обаче стана модна руколата и всички я ядат, а тя си е култивирано глухарче.
  • Колко време се бори с псориазиса?
  • Около година. Както се знае, той се проявява първо по лактите и коленете, покрай слабините. В началото се прояви слабо, но после се активира и реших да се заема сериозно. Изчетох доста книги и започнах билколечение. Понякога лекът идва откъдето не очакваш, най-често в разговор с хора с повече опит или преминали през някоя болест и страдание разбираш за ново лекарство. Като ходех на лов (към 35 г. бях ловджия), срещах разни хора, често възрастни, и не пропускам, като се разговорим, да ги питам за билките и лековете, които знаят и се ползват във фамилиите им. Навремето, като са се сродявали, са пренасяли и тези знания, като са ги комбинирали, така са трупани мъдрост и знание. Но тогава и човеците са били по-любящи един към друг, сега има много омраза, а от нея идват и болестите. Какво е стресът, ако не омраза?!
  • Започна великденският пост, не е ли това време най-подходящо за пречистване и лечение на тялото?
  • Постът може да е повод, но да не забравяме, че той първо и преди всичко е духовен и не бива да се прави от суета. Като календарно време периодът е подходящ и неслучайно е останала приказката „Да се хванем за зелено“. Но ще повторя, че за мен билката е като молитвата. Като влезеш в храма, трябва да е с вяра и чистота, без тежки мисли да се помолиш, иначе няма смисъл да го правиш! А като се молим, трябва да го правим за всички хора, не да се ограничаваме само в себе си и в аза си. Нормално е всеки да се моли за семейството, за  себе си и роднините, но ние живеем в общност и ако Господ посочи пътя към добротата, прошката и любовта на всички ни, няма да има стрес, няма да има напрежение и омраза. Като кажа на някого, че за да е здрав, трябва да се моли и за враговете си,  най ме боли, като чуя бурни възражения и отказ. А то е като прогресията, когато на злото се отвърне със зло, злините стават две, увеличават се, вместо да намаляват. Човек трябва да намери спокойствие в сърцето си, каквото и да прави, във всичките си мисли и действия. Не винаги е лесно, и аз често съм припрян, но с постоянство всичко се постига.
  • Ще те върна накрая пак към билките, има ли универсални – да помагат за всичко, и каква е универсалната рецепта за лечебна отвара?
  • Всеки чай се прави по един и същи начин, в 400 мл вода се слагат 2 лъжички билка, запарва се и след 10 минути прецеждаш. По-тежките билки, като корени например, се варят 10 минути и трябва да преседят малко повече. В списъка ми на „царски“ билки, които много помагат, категочно са копривата и глухарчето, на което могат да се ползват за лечение всички части: цветове, листа, корен, даже стъбълцата могат да се ядат, но не повече от десетина. Живовлякът, тегавец му казват още, също е сред фаворитите ми. Той е за корем, настинки, колики, за рани. При лечението с билки най-важни са постоянството и точната диагноза на лекаря. Наскоро разбрах от един опитен билкар – бай Янко, че както копривата, така и малината е билка, която лекува много заболявания. Само при малки деца трябва да се внимава с чай от нея, защото повишава температурата. И като споменах за температурата, ще завърша с моята рецепта за добра форма – при всяка възможност да се върши физически труд или упражнения до изпотяване, защото потта чисти токсините от тялото ни.
С отец Дончо пред храма „Въведение Богородично”

Разговаря ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене