Как безопасно да свалим внезапно вдигнатото високо кръвно

Ако при три измервания поред имате 140/90 или над него, то това вече е проблем

Внезапното покачване на кръвното налягане сварва човека  неподготвен и изплашен, чудейки се какво да предприеме: да вика “Бърза  помощ”, да пие каквото има или да изчака? За повишено артериално налягане като възможен симптом се говори  само, когато човек без да е в стрес, спокоен е, в седнало положение при три измервания поред има кръвно 140/90. Всичко под тези цифри е нормално, дори и да не е оптимално, уверява проф. Зафираки. Много хора при показатели над 140/90 имат едва ли не натрапчивото желание да го понижат. И не се спират, докато не го постигнат.

Когато кръвното налягане спадне рязко, рискът от развитие на исхемия на мозъка и сърцето е напълно реален, дори може и инсулт да се случи.

„През 2008 г. публикуваха интересно изследване с участието на 549 пациенти, постъпващи в болница с повишено артериално налягане над 180/110, като не били включени хора с усложнения от хипертония или диагностицирано мозъчно, или сърдечно заболяване”, обяснява специалистът.

Участниците в експеримента били поставени в тиха стая, а след 30 минути оценявали как се е променило състоянието им. Какво мислите, че се е случило? В крайна сметка, ситуацията не била чак толкова лоша. След половин час пребиваване в тихата стая при 175 човека средно артериалното налягане спаднало от 188/103 на 160/89. На тези пациенти не се наложило нищо друго, освен да преосмислят плановата им терапия.

Внимание! 

Не трябва да сваляте артериалното налягане от 190 до „нормалното” само за час-два. Оптималният вариант е да се свали с около 20-25%  При останалите 374 участници артериалното налягане се понижило незначително. Точно при тях се наложили по-нататъшни действия за понижаване на кръвното. В резултат на това при половината от тях след час то се понижило, а при 97 човека от всички 549 кръвното спаднало след 2 часа. В крайна сметка, на намеса или ненамеса реагирали 86%. Никак не е зле, нали? На всички, които към края на втория час кръвното не спаднало съществено, се подбирало индивидуално лечение. При никого не се получили усложнения.

Ето какви изводи могат да се направят от това изследване. Паническият страх при всяко повишаване на кръвното налягане не е обоснован. Главното: ако такива резки покачвания на кръвното налягане започват да ви се случват по-често, тогава трябва да оптимизирате своето лечение.

Капките при хрема са рискови за хипертоници

Медиците наистина препоръчват да се отнасяме предпазливо към съдосвиващите капки, още повече, че се продават без рецепта. А някои хора ги използват постоянно.

Руският кардиолог д-р Герман Ганделман отбелязва, че използването на такива препарати може да предизвика повишаване на кръвното налягане, но е възможно и да нямат подобен ефект. „Механизмът на действие на съдосвиващите капки е да стеснява кръвоносните съдове. Естествено, това може да се окаже системен ефект на свиване на съдовете и повишаване на кръвното налягане”, отбелязва той.

Само ако човек вече има проблеми със здравето, в частност с кръвното налягане може при използване на съдосвиващи капки да му стане лошо, в резултат на което възниква въпроса за връзката с препарата.

За да се изясни свързано ли е повишеното артериално налягане с използването на съдосвиващи капки в един конкретен случай, кардиологът препоръчва да го измервате в периоди, когато не ползвате това средство. Ако кръвното е в норма, значи следва да смените капките със стероидни такива.

Други специалисти посочват, че тези капки се смятат за остаряло средство заради страничните си ефекти и смятат, че най-добре е при хрема да използвате спрейове със стероиди, които ще решат проблема.

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене