Жертвите са повече: На второ място сме в света по свръхсмъртност от COVID-19

Ново изследване показва, че починалите са над 18 милиона

Повече от 18 милиона души – три пъти повече, отколкото сочат официалните данни – вероятно са починали заради коронавируса, твърдят изследователи.

Докладът им идва две години преди деня, в който Световната здравна организация за първи път обяви пандемията.

Екипът по изследване на свръхсмъртността от COVID-19 в американския Вашингтонски университет проучва 191 държави и територии за така наречената от тях „истинска цифра“ на смъртните случаи в световен мащаб.

Някои смъртни случаи са били пряко причинени от вируса, а други са били косвено свързани с инфекцията.

Това е така, защото заразяването с COVID-19 може да влоши други вече съществуващи заболявания, като сърдечни или белодробни болести.

Използваният показател се нарича „излишък на смъртни случаи“ – той показва колко повече хора са умирали, отколкото би могло да се очаква, в сравнение с последните години, преди пандемията да се разрази.

За да изчислят този показател, изследователите са събрали данни чрез търсене в различни правителствени уебсайтове, Световната база данни за смъртността и Европейската статистическа служба.

Смята се, че процентът на прекомерната смъртност е варирал драстично в различните страни и региони, но общият глобален процент, изчислен в проучването, е 120 смъртни случая на 100 000 души.

Това би означавало, че през двете години между началото на 2020 г. и края на 2021 г. са настъпили около 18,2 млн. смъртни случая заради коронавируса – три пъти повече от официално регистрираните 5,9 млн. в действителност.

Оценките на прекомерната смъртност са изчислени само за целия период на изследването, а не по седмици или месеци, поради забавяния и несъответствия в докладването на данните за смъртните случаи от Covid, които биха могли драстично да променят оценките, подчертават изследователите.

Според изследването, което е публикувано в списание „The Lancet”, най-високите нива на заболеваемост са в страните с по-ниски доходи в Латинска Америка, Европа и Африка на юг от Сахара. Но смъртните случаи са били доста високи и в някои страни с високи доходи, като Италия и някои части на САЩ.

Петте държави с най-високи изчислени нива на свръхсмъртност са:

Боливия

България

Есватини

Северна Македония

Лесото

Петте държави с най-ниски стойности са съответно:

Исландия

Австралия

Сингапур

Нова Зеландия

Тайван

За Обединеното кралство очакваният общ брой на смъртните случаи, свързани с COVID, през 2020 г. и 2021 г. е сходен с официалните данни – около 173 000 души, като коефициентът на свръхсмъртност е 130 души на 100 000 души, предава БГНЕС.

Водещият автор на изследването д-р Хайдонг Уанг от Института за здравни показатели и оценка заяви: „Разбирането на истинския брой смъртни случаи в резултат на пандемията е от жизненоважно значение за вземането на ефективни решения в областта на общественото здраве. Проучвания от няколко държави, включително Швеция и Нидерландия, показват, че коронавирусът е пряката причина за повечето случаи на свръхсмъртност, но понастоящем нямаме достатъчно доказателства за повечето места по света. По-нататъшните изследвания ще помогнат да се разкрие колко смъртни случая са причинени пряко от Covid-19 и колко са настъпили като косвен резултат от пандемията“.

Изследователите прогнозират, че свръхсмъртността, свързана с пандемията, ще намалее благодарение на ваксините и новите методи на лечение.

Но те предупреждават, че пандемията все още не е приключила. Възможно е да се появят нови, по-опасни варианти на вируса.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене