Рамадан Аталай: ДПС подготвя два законопроекта, свързани с компенсации за скъпия ток

Цените на енергоносителите и преди войната бяха непредвидими, но сега вече са двойно, тройно и четворно непредвидими. Това каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика, по време на дебатите за проекторешението по въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Проектът засяга вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието и здравеопазването.

Европейският съюз пусна съобщение към Европейския парламент и всички европейски институции за спешни действия по отношение на цените, каза Аталай. И призова народните представители да бъдат в крак с партньорите на България.

Днес нашият парламент, съобразявайки се с Европейските изисквания, трябва да помогне на общинските предприятия. Трябва да изготвим механизъм, за компенсиране в пълен размер на общинските търговски дружества, детските градини, яслите, старческите домове и други общински социални заведения, заяви Рамадан Аталай. И специално се обърна към БСП: „За социалните заведения поне се включете. Тези заведения не правят печалба, те няма от къде да покрият тройното, четворното повишение на цената на електроенергията. Очакват от нас, очакват от вас решение как и по какъв начин в старческите домове да могат да включат отоплението и да се отопляват или пък да не им гасят лампите вечер“.

Рамадан Аталай се обърна персонално към проф. Георги Михайлов от БСП, който преди това е бил директор на болница. „Вие знаете в момента болничните заведения в какво състояние са? Нищо не искаме от вас колеги, чисто, просто трябва да подкрепите компенсациите“.

ДПС ще внесе законопроект, свързан със свръхпечалбите на АЕЦ, американските централи и въглищни дружества, които Европа определи като „неочакваните печалби“. „От тези печалби колеги, първото нещо което трябва да направим, казват европейците, е „удържане цената на дребно чрез потвръждаване на възможността за регулиране на цените с цел защита на потребителите и икономиката“. Имаме ли такъв механизъм? Имаме. Ще махнете ли мораториума, за да може регулаторният орган да направи така, че дори да намали цената на регулирания пазар? Но вие трябваше до сега да внесете промени и изменения в законите, за да може регулаторът да махне мораториума и да въздейства върху цените на икономиката и на общинските предприятия, на общинските заведения, на детските градини, на старческите домове“, обясни народният представител от ДПС.

Европейците ни дадоха насоки и за временни данъчни мерки относно неочакваните печалби, каза Аталай. И увери: „Ще внесем и законопроект и в тази посока“. Идеята е да бъдат подпомогнати и университетите, училищата, студентските общежития.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене