Ексклузивно! САЩ подгониха хората на Малофеев! Идва ли редът на Цветан Василев да отговаря пред американското правосъдие?

Преди няколко дни стана ясно, че в Англия е арестуван Джак Ханик, дясната ръка на Константин Малофеев в телевизия „Царьград“, чрез когото руският православен олигарх се опитваше да овладее и българските ТВ 7 и Нюз 7. Американски прокурори вече са му повдигнали обвинение пред федерален съд в Ню Йорк за дейността му в услуга на Малофеев – опит за стартиране на проруска телевизионна мрежа в Гърция и „усилия за придобиване на българска телевизионна мрежа“. 

Ханик е заплашен от 25 години затвор заради подривната си дейност в полза на Кремъл, но арестуването му е знаково, защото покрай този случай на прицела на американското правосъдие може да се окаже не друг, а укриващият се вече 8 години в Сърбия Цветан Василев.

През годините „БЛИЦ“ многократно е писал за дебелите връзки на Цветан Василев с Кремъл, с Константин Малофеев, Николай Малинов и самия Джак Ханик, като накратко хронологията е следната:

След като избяга в Сърбия,  Цветан Василев „продаде“ в началото на 2015г. на французина с руски паспорт Пиер Луврие активи закупени с пари от КТБ, струващи над 1 милиард евро, за …1 евро. Тоест на практика ги подари на руснаците, вместо да ги върне на Фонда за гарантиране на влоговете. После се оказа, че Луврие е човек на Константин Малофеев, скандалния олигарх, подкрепящ сепаратистите в Донецк, където командир беше Игор Гиркин-Стрелков – бивш негов служител и добър приятел именно с Пиер Луврие. След като схемата с Луврие беше разкрита, Цветан Василев се заигра с друг руснак – Дмитрий Косарев, оказал се също служител на Малофеев. С него Василев се договори да си разделят активите, които Луврие му „върна“, в съотношение 80 към 20 процента, а Косарев пое ангажимента да осигури охраната на Василев и семейството му. Договорът за това изтече в медиите.

На следващо място именно Цветан Василев осигури на Николай Малинов и на съдружника му от руската телевизия „Царьград“ Джак Ханик (а по този начин и на самия Малофеев, който издържа този тв канал в Русия) да „влезе“ в ТВ 7, която беше финансирана от КТБ с над 300 милиона лева от парите на вложителите. Схемата им също беше разкрита, като единствено неуспелите опити за вписване в Търговския регистър осуетиха плановете на тандема Малофеев-Ханик-Василев да прокарат руските хибридни медийни интереси в България. Не бива да се забравя и фактът, че станаха публично достояние и ръкописните бележки на Василев за това, че се е договарял с Леонид Решетников, приближен на Путин бивш генерал от КГБ.
Впоследствие Малинов беше обвинен от българската прокуратура в шпионска дейност в полза на Русия именно заради договорките си с руснаците и с Василев, а Решетников и Малофеев получиха забрана да влизат в България.

Истината всъщност е много проста – Василев винаги е бил човек на Кремъл в България, а контактите му с Русия не само не бяха прекратени след рухването на КТБ, а напротив – задълбочиха се.  А и самият факт, че вече 8 години намиращата се под руско влияние Сърбия отказва да го върне в България, говори сам за себе си.

Така че щом американското правосъдие този път се е заело да разнищи докрай аферата покрай делата на Джак Ханик и Константин Малофеев в България, то несъмнено на прицелът им е и Цветан Василев. Тоест скоро приказката му в Сърбия с откраднатите от КТБ пари може и да приключи окончателно. Ако не на подсъдимата скамейка на българския съд, то пред федерален съд в Ню Йорк.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене