Д-р Илиев от Берн с разкрития за биолабораториите на САЩ в Украйна, има ли опасност за България

Още от 90-те години, след разпадането на СССР, в много от бившите републики останаха подобни лаборатории, а САЩ се ориентираха към…

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон работят натрупаните там материали да не попаднат в ръцете на руските сили.

Ген. Игор Конашенков обяви, че има документи, които потвърждават, че в украински биолаборатории е извършено разработването на компоненти за биологично оръжие.

„Още от 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, в много от бившите републики останаха подобни лаборатории. САЩ се ориентираха към разполагане на лаборатории за контрол на евентуални химични или биологични заплахи от тези региони.

Това е информация, която и СЗО има от години – че САЩ имат лаборатории с диагностична цел. Предполагам, че става дума за такива лаборатории в Украйна“, коментира ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев пред Bulgaria ON AIR.

За него не е съмнително, че именно САЩ финансират такива лаборатории в чужди страни. По думите му САЩ имат разгърната мрежа за контрол на биологични и химични атаки от Близкия изток, което налага да има подобни центрове за ранно предупреждение.

„Те са най-професионалният пазител на съвременния ред в света. Спекулира се, че има микроорганизми като чума. Няма никаква информация за каквото и да е наличие на замърсяване или биологична опасност за България. Едва ли предупреждението от руска страна трябва да бъде прието с абсолютно доверие“, каза още д-р Илиев.

Председателят на комисията по външна политика в предишния парламент Димитър Гърдев смята, че това задължително ще бъде използвано от руската пропаганда. По всякакъв начин се опитват да оправдаят това нахлуване. В началото бяха много различни тези и това не може постфактум да бъде използвано като повод, изтъкна той.

Гърдев се надява да не се стига до изключително кървавата фаза от операцията за нахлуване в Киев – удари върху градовете и превземането им с използване на масирани ракетни удари, при които жертвите са изключително много.

Според него около 150 000 руски войници са в Украйна, а целта е „разчленяване“ на украинските въоръжени сили, ограждане на големите украински градове и стопиране на движението на украинската армия.

„В момента навлизат основните сили. Украинската армия е на второ място в Европа, по-голяма е от тези на Великобритания и Германия – 260 000 души. Все още не са се сблъскали огромните сили на двете държави“, подчерта Гърдев в студиото на „България сутрин“.

По негово мнение целта на завземането на АЕЦ „Чернобил“ е, че там има неотработено ядрено гориво. То представлява елемент за сглобяване на атомно устройство. Притеснявам се от тези захвати на атомни централи. Кой контролира атомната енергетика на Украйна?, настоя гостът в студиото. Гърдев отбеляза, че за пръв път се прилагат толкова тежки санкции.

„Може да ги сравняваме с времето от Студената война, но това бяха други санкции. Санкциите не са само въздействие върху руската страна, но и върху нас като пазари и потребители на тези ресурси – газ, нефт, никел, жито, слънчоглед.

Наблюдаваме изключително широкомащабни санкции. Може да имат бърз ефект, но и обратен такъв – бумеранг върху нас. След около 3 месеца ще можем да видим реално ефекта и много от цените ще спаднат“, обясни той.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене