Шефът на КЕВР с обещание за цената на тока от 1 април, което цяла България чакаше

Най-разпространената тарифа е 20 стотинки през деня по думите на председателя на регулатора

По отношение на електричеството България е в благоприятна ситуация, защото произвеждаме. Не е такава ситуацията с газа. Скоковете, които виждаме на световната борса, няма да засегнат българските потребители. Имаме лостове и сигурност, че няма да има шоково поскъпване на цените от 1-ви април или 1-ви юли. Това заяви новоизбраният председател на КЕВР Станислав Тодоров в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Най-разпространената тарифа е 20 стотинки през деня по думите на председателя на регулатора.

Той беше категоричен, че от 1-ви април не очаква никакво поскъпване на стока. От 1-ви юли увеличението ще е по-малко от 10%. Тодоров каза, че ако войната спре, цените ще се нормализират.

Според него нашият пазар не е добре регулиран: “Търговците нямат достатъчно пари, за да обезпечат плащанията. Те имат забавяния на плащания от своите клиенти. Регулаторът може да създаде правила, по които да се работи в ситуация на криза”.

Тодоров беше категоричен, че КЕВР създава рамката, по която работи пазарът, а общините са отговорни за снабдяването с електричество за нуждите на осветлението.

“Ако свърши войната и Русия започне да доставя както миналата година, цената на газа ще падне драстично”, каза новият председател на КЕВР.

“Булгаргаз” не може да има този комфорт да сключва договори, които са в ущърб на българския потребител и после да ги внася в КЕВР, заяви Тодоров.

Той поясни, че в момента не се внася азерски газ на максимален капацитет, защото не е на цената по договорите.

Станислав Тодоров каза, че освен руски и азерски газ, имаме и хранилище в “Чирен”, което ще ни помогне да се справим със ситуацията. Като алтернатива посочи възможност на потребителите сами да вземат решения. Той съобщи за проект на правителството за соларни батерии на покрива: “Искаме да дадем възможност на потребителите да бъдат генератори. Всяка държава трябва да премахне всички бариери хората да могат да генерират електричество”.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене