Ваня Григорова: Разрушенията от войната в Украйна са разрушения и на човешки животи

„Войната няма как да има човешки образ. Разрушенията, които наблюдаваме, са разрушения и на човешки животи“. Това каза пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“, във връзка с вълната от бежанци от водената от Русия война в Украйна.
Според нея в България няма работещи процедури и механизми за посрещане на бежанци, настаняването им и устойчивото им усядане в страната. „Най-малката бежанска общност от Украйна се е насочила към нас“, посочи тя и обясни, че в момента е цинично да се говори за хора, които бягат от война, като за работна ръка: „В голямата си част те са възрастни хора, жени и деца, които имат нужда от подкрепа, а не от работа в момента.
Поне в близкия един месец е цинично да говорим с тях за работа. От друга страна – от много години датират напъните на българските работодатели да внасят работна ръка от трети страни, каквато се явява и Украйна“. По думите на Ваня Григорова институциите в България трябва да вземат мерки, за да не се злоупотребява с бягащите от войната в Украйна, когато бъдат наемани на работа тук.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене