Правителството отпусна 1,1 млрд. лева за купуването на пшеница, царевица и слънчоглед

1,1 млрд. лева отпусна днес правителството за закупуването на пшеница, царевица и слънчоглед. С тези средства ще се осигури не само хлябът на хората, но и фуражи за животните. Изкупуването на продукцията ще стане на пазарен принцип от българските производители чрез Софийската стокова борса. Това съобщиха на брифинг вицепремиерът Асен Василев и министърът на земеделието Иван Иванов след редовното правителствено заседание.

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лева като разлика не е нито оправдана печалба, нито оправдание за повишените цени на горивата“, отбеляза заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред медиите в Министерския съвет. „Държава има. Нашата роля е да помогнем българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и има механизми това да се случи“, категорична бе Корнелия Нинова. В тази връзка ще бъде сезирана КЗК със сигнал за монопол, картел, господстващо положение и по линия на всички възможности в закона за извършването на пълни проверки. Комисията за защита на потребителите от няколко дни вече е на инспекции по складовете, проверки ще извършва и агенцията „Стокови борси и тържища“. „Всички институции ще бъдат вдигнати на крак“, заяви Нинова.

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че правителството постоянно следи динамичната обстановка с цените на електроенергията и на природния газ и е в непрекъснат контакт с бизнеса. Николов посочи, че работната група по енергетика в Европейската комисия допълва механизма, който е свързан с намаляване на инфлационния натиск, породен от високите цени на електроенергията. „При необходимост ще обсъдим всички механизми за удължаване на компенсациите за подпомагане на бизнеса“, категоричен бе министър Николов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене