20 украински бежанци от Полтава потърсиха убежище в Благоевград, майка с 3 деца намери подслон при приятелско семейство в Петрич

20 украински бежанци от Полтава са потърсили убежище в Благоевград. Логистичната операция по извеждане на 6 жени и 14 деца се осъществява от доброволци на неправителствена организация, научи „Струма“. Те са наели автобус и шофьор от Благоевград, който да вземе украинците. След като е стигнал безпрепятствено до тях, веднага са тръгнали по зелените коридори към украинско-молдовската граница. Там обаче се е образувала огромна колона от автомобили и автобуси с бежанци, които чакат да преминат границата. При добро стечение на обстоятелствата групата се очаква да пристигне до ден- два в Благоевград, където ще им бъде осигурен подслон.

Междувременно стана ясно, че първите бежанци от Украйна са намерили убежище в град Петрич.

с три деца е била приета при приятелско семейство, докато съпругът й останал да защитава родината си от руската агресия.

„Жената е пристигнала в Петрич с кола в понеделник вечерта. Веднага след като научихме, се свързахме с приемното семейство, за да ги уверим, че можем да осигурим помощ на майката и децата от всякакво естество – храна, дрехи, лекарства, квартира, работа, обучение”, заяви за „Струма“ Илиана Попова, която отговаря за културата и туризма в община Петрич. Стана ясно и че войната е разделила семейството на българка и украинец. Жената пристигнала с двете си деца през ваканцията на гости при нейните родители в село Самуилово, но след започване на военния конфликт връщането й в Украйна се оказало невъзможно. На жената и децата, които освен украинско, имат и българско гражданство, ще бъде осигурена пълна подкрепа, заяви кметът на селото Кирил Стоянов.

„Бежанската вълна тепърва ще се разраства. Община Петрич обяви телефонна линия, на която жителите на града и селата могат да дават информация, ако желаят да се включат в подкрепа на бежанци от Украйна. 95% от хотелиерите и собствениците на къщи за гости са изразили желание да помогнат на украинските бежанци. Много граждани се обадиха, че могат да осигурят финансова подкрепа и да предоставят жилища за нуждаещите се”, добави Илиана Попова. Наред с това от община Петрич се ангажираха с организацията за превоз на отделни семейства бежанци, избрали Петрич, от столицата до мястото за настаняване. За по-големи групи транспорт до Петрич ще бъде организиран и от други райони на нашата страна.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене