ДПС с три предупреждения към Кирил Петков

Дума дупка не прави, е казал народът. Но има думи, които нанасят по-големи поражения и от хвърлен камък. Точно това стана с крилатото изказване на премиера за тези и онези бежанци, което отекна чак в САЩ. И се върна като бумеранг у нас с коментара расизъм.

След 12 години конгречулейшънс и накокържване

ние, българите, нямаме проблем с разчитането на дълбоки премиерски мисли. Независимо с каква диплома са дошли – от Полицейската академия или от Харвард. Разбираме от половин дума Петков, когато каже „Украинските бежанци, някои от тях са и с българско малцинство“. Но нямащите словесна закалка западняци се шокират, когато чуят в Брюксел политнекоректното: „Това не са онези бежанци, с които сме свикнали, това са европейци, образовани хора…“

Премиерската бъбривост може да е забавна у нас, но навън вече срива имиджа на България

Водещият на един от най-популярните тв формати в Америка „The Daily show” Тревор Ноа публично се изуми как може българският премиер да третира по различен начин бежанците от Украйна, Африка или Близкия изток. Думите на Петков вредят на страната ни, предупреди зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

Всъщност, само за няколко дни ДПС даде 3 тежки предупреждения на Кирил Петков

Първото бе: когато говори трябва да мисли. Отнася се и за гордото изказване на Петков за Гугъл-сигналите за корупция „срещу 19 лица, дадени на 20-ото“. ДПС призова Петков да не пропуска и 21-вото – Иво Прокопиев. Но, след като властта пасува, 9 огромни папки, пълни с публични сигнали от „антикорупционната търсачка Гугъл“ срещу Прокопиев се стовариха на банката пред Петков в парламента във вторник. „Те касаят лицето Иво Прокопиев, който, както знаят всички, е медиен монополист, олигарх, енергиен олигарх“, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И призова Петков да изпълни обещанието си – с един аршин да се разследват всички сигнали за корупция.

И макар че на излизане от парламента, премиерът дипломатично забрави папките, той бе принуден публично да поеме ангажимент, че ще ги занесе по предназначение.

Гугъл-сигналите не са практика на ДПС

Движението винаги е говорило и работило само с факти. С Гугъл-акцията си ДПС отправи второ предупреждение към „Продължаваме промяната“: дадената дума трябва да се изпълнява. А не да се използва само за PR.

Премиерът обеща да приеме предложението на ДПС за отмяна на „златните паспорти“ заедно с пълна проверка на всеки случай. Направи го пред погледите на всички депутати в разговор с народния представител от ДПС Делян Пеевски. А после в пленарна зала мнозинството гласува против, одобрявайки компромисната идея на кабинета „златните паспорти“ уж да се забранят, а „златната виза“ за дългосрочно пребиваване да остане.

Само че, докато у нас властта шикалкави

от Европейския парламент в понеделник дойде ясният призив страните членки да преустановят даването на гражданство срещу инвестиции, защото това „прикрива тъмния бизнес на олигарсите“.

Точно, както управляващите от седмици се опитват да скрият от парламентарен контрол вътрешния си министър Бойко Рашков. Оставен на опашката в списъка за въпроси, депутатите на „Промяната“ са наясно, че пленарно време за него няма да остане. И онзи въпрос на Карадайъ пак няма да получи отговор. Защото лидерът на ДПС настоява за документи по всяка от 20 000-те полицейски проверки на изборите през юли и ноември, от които само 200 са стигнали до прокуратурата. От които следва, че за останалите не е имало основание да бъдат провеждани. Тази истина не е удобна на Рашков.

И тук е третият знак на ДПС. Той е свързан с правосъдието

Затова и всяко пленарно заседание започва с въпроса на Карадайъ – кога в сайта на НС ще бъде поправена неистината, че въпросът му е получил отговор. И кога ще бъдат дадени документите.

Защото правосъдната реформа не е само красиви фрази и гръмки закани за разправа с главния прокурор. Тя е действия, при това различни от незаконните опити да се кадрува в независимата съдебна власт. Досега единственият законопроект за промяна в Конституцията, с който се изпълняват европейските изисквания на България, е внесен от ДПС. Но и по него мълчанието на управляващите е оглушително.

Но, докато е улисана да воюва с прокуратурата, да крие Рашков, да коментира Янев,

властта обръща гръб на истински важните неща за хората и държавата – баснословните цени, неудържимата инфлация, хаосът покрай бежанците.

Полша вече прие 1 милион души, погрижи се за тях и просълзи света, оставяйки дори бебешки колички на границата – за да помогне на майките. А у нас хотелиерите още не получават обещаните 40 лв. за издръжка на човек. Кметовете пък са брутално изоставени сами да се справят – както могат, ако могат.

По трудния начин управляващите разбират, че „Промяната“ не означава разделение и омраза, о реална грижа за хората. Особено във време, когато войната не е политическа метафора, а зловеща реалност. Не го ли осъзнаят, ДПС ще спре със знаците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене