С решение от края на февруари вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е сменил двама от петимата членове на съвета на директорите на "Български ВиК холдинг"

Регионалният министър смени ръководството на ВиК холдинга

С решение от края на февруари вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е сменил двама от петимата членове на съвета на директорите на „Български ВиК холдинг“, съобщава „Медиапул“. Холдингът е принципал на всички дружества с държавно участие и с предмет на дейност водоснабдяване и канализация. Toй беше създаден в началото на 2020 г. с капитал от 1 милиард лева.

 

На мястото на Кънчо Кънчев и Ася Стоянова са назначени Друми Друмев (бивш директор на Агенцията за енергийна ефективност), както и Димитър Атанасов, занимаващ се с консултантска и счетоводна дейност. Кънчев и Стоянова бяха назначени от служебния регионален министър Виолета Комитова.

 

На заседание на новия Съвет на директорите на 1 март е избран нов изпълнителен директор на холдинга – Борислав Попов (на мястото на Кънчев) и нов председател на Съвета на директорите – Цветелина Василева, заменила Стоянова. Така единственият, назначен от Комитова и запазил поста си, е Ивайло Ванков. В края на януари Караджов промени и структурата на управление – съвет на директорите замени надзорния и управителния съвет.

 

Кои са новите ръководители

 

49-годишният юрист и нов изпълнителен директор Борислав Попов влезе в управлението в края на януари 2022 г. с решение на Гроздан Караджов. Преди това Попов е бил главен секретар на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Той е бил член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. През 2014 г. Караджов стана депутат с листата на тази политическа формация.

 

Новият председател на Съвета на директорите Цветелина Василева също е юрист. Работила е в Комисията за защита на конкуренцията от 2013 до 2016 г., където е заемала длъжността директор на дирекция „Обществени поръчки и концесии“.

 

Друми Друмев е свързан с Обединените демократични сили (ОДС). От 1997 до 1999 г. е заместник-председател на Комитета по енергетика. От 1999 г. е председател на Държавната агенция за енергийна ефективност, преобразувана през 2002 г. в Изпълнителна агенция за енергийна ефективност към Министерството на енергетиката и енергийните ресурси. През 2001 г. е в листите на ОДС на парламентарните избори, но не успява да стане депутат. По-късно през 2013 г. преминава в редиците на партия „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. В края на 90-те години Друмев е член на Съвета на директорите на „МГ енергетика и природни ресурси“ и „Минстрой холдинг“, които по това време бяха част от структурата на „Мултигруп“ на Илия Павлов и Николай Вълканов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене