Националният осигурителен институт представя параметрите на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Окончателно: Пенсиите скачат с 6% от юли, увеличават и обезщетението за безработица

Националният осигурителен институт представя параметрите на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) на интернет страницата си в рубрика „За клиента“/“Полезна информация“, съобщиха от института.

Законът е обнародван в Държавен вестник на 4 март тази година. Със закона се осигуряват необходимите средства за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 6,1%. В него е отразено още увеличението от 1 април на минималния и максималния дневни размери на паричното обезщетение за безработица съответно от 12 лева на 18 лева и от 74,29 лева на 85,71 лева, както и промяната в месечния размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 650 лева на 710 лева. Общо 300 млн. лева са осигурени за продължаване на мярката „60 на 40“ до средата на годината.

Подробна информация за допусканията и параметрите на бюджета за 2022 г. на фондовете, администрирани от НОИ, е публикувана в рубрика „За клиента“/“Полезна информация“ на интернет страницата на институцията. В документа „Бюджет за граждани“ са представени по достъпен начин допусканията в бюджета на ДОО за годината и са посочени основните пера в приходите и разходите по фондове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене