Русия обяви България за неприятелска държава

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета. В него, изненадващо или не, попада и България, като част от Европейския съюз.

Списъкът, публикуван от РИА Новости, включва още Австралия Великобритания, всички страни от Европейския съюз, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония.

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март 2022 г.

Според документа правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли.

Включването на страната ни в списък с неприятелски държави идва на фона на тактиката на снижаване, която правителството у нас практикува от началото на инвазията на Русия в Украйна. В последните 2 седмици премиерът Кирил Петков на няколко пъти подчертаваше, че страната ни няма да изпраща оръжия и самолети на Украйна, а само хуманитарна подкрепа. По отношение на военната помощ той беше категоричен, че такава може да дойде само след решение на равнище ЕС и НАТО, като ще се мине и през решения на правителството и парламента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене