ВКС пак отказа да възобнови делото на Братя Галеви

84366-GaleviВКС за втори път отказа да възобнови делото на Братя Галеви по искане на главния прокурор, информира БГНЕС, позовавайки се на информация от съда.

Главният прокурор поиска отмяна на присъдата на Апелативния съд в частта, с която е постановена конфискация на една трета част от имуществото на осъдения Пламен Галев и една четвърт част от имуществото на осъдения Ангел Христов. Главният прокурор иска връщане на делото за ново разглеждане в тази част от друг състав на САС.

На първото заседание по това искане на 13 ноември 2012 г. делото е отложено за друга дата с ново призоваване на осъдените. ВКС обаче е указал на прокурора своевременно да посочи актуалните им адреси, за да бъдат призовани. Това разбира се не се случва до новата дата през януари и производството е прекратено. Делото е върнато на ВКП за посочване на актуални адреси, от които осъдените да бъдат призовани.

Прокурорът с писмо уведомява ВКС, че не е установено местонахождението на нарочените за Братя Галеви– обявени за международно издирване и не може да посочи актуален адрес, от който да бъдат призовани. Това писмо обаче не може да инициира производство по реда на възобновяването, тъй като производството е прекратено с влязло в сила протоколно определение от 25.01.2013 г., а има единствено уведомителен характер до ВКС, че издирването на лицата продължава.

БГНЕС припомня, че бившите барети са обявени за издирване от 8 май 2012 г. Двамата избягаха, когато трябваше да влязат в затворническото общежитие в село Самораново, за да изтърпят по 5-годишна присъда за създаване на организирана престъпна група.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене