Как да спреш жегата през прозореца?

Три вида щори за по-хладен дом

Лятото е любимият ти сезон. Дълъг ден, разходки в парка, вечери на открито с приятели. Слънцето зарежда с позитивизъм и енергия, но има моменти, когато просто ти се иска да се скриеш от него. Да починеш в прохладата на своя дом. Прозорците, които осигуряват повече светлина и придават простор на жилището изведнъж се превърнаха в проблем. Не се упреквай, че не си съобразил по-рано. По-добре е да създадеш комфорт вкъщи като контролираш светлината, а не като се лишаваш от нея.

Три вида вътрешни щори, които намаляват топлината

Ако целта е щората да предпазва от жега, то знай, че не всички щори го могат. Дори напротив, добрите стари алуминиеви хоризонтални щори, които прекрасно се справят с контрола на светлината и видимостта, са отличен топлопроводник. Нагорещяват се и отдават топлина към стаята. Не случайно радиаторът, с който се топлиш е направен от същия материал – алуминий. Има и щори, разработени специално, за да се справят комплексно с постигане на оптимален светлинен и топлинен комфорт.

Плисе щори с перлено покритие или плат дует

Плисе щорите се произвеждат с два вида плат – единичен или дует (двустенен плат със структура, наподобяваща пчелна пита в разрез). При избора на плат за плисе щора специално внимание заслужават текстилите, които имат перлено покритие, наричано също перлит. То представлява обработка на плата от външната страна и нанасяне на слой, който отразява (пречупва) слънчевите лъчи и по този начин предотвратява нагорещяването.

Най-добра бариера при проникване топлината през прозореца са платовете дует. Между двата слоя на плата има въздух, който спира прекомерното охлаждане през зимата и прегряването през лятото. Някои платове „пчелна пита“ имат допълнителен слой метално фолио във вътрешността за постигане на оптимален резултат.

Дървени щори

Дървените хоризонтални щори, изработени от естествено дърво са добър термоизолатор. Направени са от ламели с ширина 25 или 50 мм, които чрез завъртане под различен ъгъл управляват притока на светлина. Да, с тях никога не може да се постигне пълно затъмнение, но със сигурност ще усетиш  спад на температурата в помещенията ако спреш избора си на тях.

Дървените щори намират все по-широко приложение при засенчване на офиси, които изобилстват от стъклени фасади.

Може да закупите качествени дървени щори от електронен магазин за щори DEMAG.BG. Там ще получите професионална консултация в избора на най-подходящите щори за  Вашия прозорец.

Бамбукови щори

Бамбукът е друг материал, от който се произвеждат щори, които са ефикасни и за термозащита. Употребата на бамбука като прозоречна декорация съвсем не е достижение на моделния човек. Достатъчно е да си спомниш как изглеждат рибарските селища, за да не се нуждаеш от повече аргументи, че този материал използван от векове, за да предпазва от слънце и жега, върши чудесна работа и днес. Освен това сега е модерен. Тенденциите в интериорния дизайн залагат на естествени материали, а щорите, абажурите и панерите от бамбук все по-често присъстват в модерния дом.

Това са трите вида вътрешни щори, които най-добре предпазват от топлина. Какво още помага?

На първо място не бива да пропускаме факта, че най-ефективния начин да се справиш с топлината и светлината е да ги спреш преди да са попаднали вътре. С други думи външната слънцезащита – външни щори и сенници, е най-ефективна. Тя е и най-скъпа.

На второ място – залагай на светлите цветове, ако ще засенчваш отвътре. Винаги са за предпочитане бялото и сребристото, поне от външната страна на материала. Те рефлектират (пречупват, отблъскват) светлината. Светли платове или платове със бял или сребрист гръб, бели или сребристи алуминиеви щори винаги са за предпочитане пред тъмните.

Какво да избягваш?

На първо място тъмните цветове. Особено за вътрешни щори. Външните алуминиеви щори имат полиуретанов пълнеж, , на който се дължи добрата термо- и шумоизолация, но вътрешните щори нямат. Прозорците в тъмните дървесни декори и вътрешни и алуминиеви  щори в същия цвят са съкрушителна комбинация за температурния комфорт в жилището. Положението може да бъде по-лошо, само ако са разположени на западна или южна фасада.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене