Meteo Balkans: Зимата се завърна, ето за какво опасно време да се готвим!

Очакват се дъжд, сняг, виелици и заледявания, предупреждават синоптиците

През следващите 24 часа средиземноморски циклон, преминаващ през България, и разширяващ се антициклон от североизток ще постави страната ни в зона на баричен градиент (променя атмосферното налягане в хоризонтална посока). За това предупреждават синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балакнс“).

През нощта срещу неделя облачността от югозапад на североизток ще се увеличава и до сутринта на много места в Западна България ще започнат валежи от сняг. Дъжд ще завали по поречието на река Струма и Дунав и в Горнотракийската низина. Мокър сняг и риск от заледявания очакваме в Предбалкана. Разкъсвания на облачността ще има все още над североизточните райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Минималните температури ще се повишат и ще бъдат между минус 2° и плюс 2°С, като отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България и Средногорието – до минус 2°С. Най-високи очакваме да са минималните стойности по Черноморието, Горнотракийската низина и района на Сандански – до 2-3°С.

През деня в неделя вятърът от североизток ще се усили, в източните райони и в Дунавската равнина – до силен, и с него ще нахлува по-студен въздух. Времето в страната ще се влошава и очакваме усилване на валежите. Значителни по количества ще са те на места в Югозападна и Южна България, а по-късно през деня и над северозападните и крайните югоизточни райони. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Възможно е да се образуват и виелици.

Валежите от сняг до вечерта ще обхванат и североизточните райони.

Максималните температури в страната ще са без съществен дневен ход и ще са между 2-5°С. Малко по-високи очакваме да са те по Черноморието – до 6-7°С.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно с дъжд и сняг и максимална температура 4 градуса.

Валежите ще продължат и през нощта срещу понеделник. Почти навсякъде те ще са от сняг, като по-значителни ще са в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Вятърът ще е умерен до силен север-североизточен, ще се образуват и преспи.

В планините няма да е подходящо за туризъм – очакваме захлаждане, придружено от обилен снеговалеж. Значителни валежи от сняг ще има в Рило-Родопският масиви. По планинските проходи в Централна България ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200-1300 метра около 2°, на 2000 метра – минус 6°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Очакваме и значителни по количества валежи над Югоизточна България. До вечерта те ще преминат в мокър сняг и ще се усилият. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток и температурите ще се понижат. Максимални температура на въздуха: 5°-7°.

Късно след обяд и през нощта срещу понеделник при изтегляне на североизток циклонът ще се усилва и очакваме влошаване на синоптичната обстановка над Североизточна България.

Времето в София – През нощта срещу неделя облачността от югозапад на североизток ще се увеличава и до сутринта ще започнат слаби валежи от сняг. През деня времето в столицата ще е с променлива облачност и ще превалява сняг. Очакваме да се образува и снежна покривка, която на места ще е между 3-8 см. Температурите ще се понижават и през деня няма да са с голяма амплитуда. Очакваните минимални стойности ще са между – минус 2 и 0 , а максималните ще са едва около 2°С.

Предупреждение за шофьорите

Във връзка с очакваното понижение на температурите и валежи от сняг над Западна и Централна България съветваме шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Очакваме усложняване на синоптичната обстановка по проходите в Западна и Централна България. Поради силният вятър ще се образуват и навявания. Има риск от заледявания в Петрохан , Прохода на Републиката , Троянски проход и Витиня .

Карайте внимателно и по автомагистрала Струма и пътя за Кюстендил, Ихтиман и планинските райони.

 

Прогноза за пътищата в страната (карта ) 

Прогноза за ФПЧ – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в Балканите – Под влиянието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В югоизточната половина на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. През следващите часове с нахлуването на студен въздух от североизток   температурите ще продължат да се понижават и в западните и централните райони от полуострова ще вали сняг, а в Гърция и източните райони валежите ще са от дъжд. Значителни валежи очакваме над Южна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Предупреждение за опасно време 
Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня – повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност над Гърция и Егейско море. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Според моделите, снежната покривка може да надмине 20-30см. и да доведе до затваряне на пътища. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене