Къщата на композитора Кирил Стефанов се руши, става опасна за преминаващите хора

Продължава да се руши необитаемата от няколко години къща в идеалния център на Благоевград, в която е живял професор Кирил Стефанов – композитор, диригент и обществен деец, създател и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин”, който си отиде от този свят на 14 ноември 2005 година.

Наследниците на композитора от години не живеят в Благоевград и на практика сградата на улица „Арсени Костенцев” е затворена. Постройката обаче не спира да се руши с времето и заради липсата на стопанин, който да я ремонтира и стегне.

Къщата става и опасна за преминаващите край нея хора. От доста време парче с дължина над метър от улука се е откъснало и всеки момент при силен порив на вятъра може да се откъсне и да нарани някой, който минава оттам по това време. Доскоро имаше сигнална лента, която указваше на хората да преминават встрани, но нея вече я няма, а ламарината все така е надвиснала опасно над тротоара.

Граждани смятат, че не може къщата на Кирил Стефанов да е в такова окаяно състояние – счупени прозорци, повреден покрив, надраскана с графити фасада отвън. Още повече, че тази сграда е част от групов паметник на културата с местно значение.

Собствениците на имота не са освободени от задължението им да поддържат къщата в добър вид, тъй като за нея се отнасят всички разпоредби на Закона за опазване на културното наследство. Това означава, че собствениците трябва да поддържат сградата – паметник на културата, в добър вид. Община Благоевград може да изпрати предупредителни писма до собствениците на имота. Ако те не предприемат нищо, то общинската управа може да им наложи глоба.

Къщата на композитора Кирил Стефанов се руши, става опасна за преминаващите хора Къщата на композитора Кирил Стефанов се руши, става опасна за преминаващите хора

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене