Кати от Украйна: За войната, страховете и надеждата за бъдещето (ВИДЕО)

Вече седмица всички живеем със събитията, които разтресоха Европа и целия свят. За нас българите случващото се между Русия и Украйна е изключително болезнено от емоционална и историческа гледна точка. По българските земи лежат костите на хиляди украински и руски войници, борили се рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинали за свободата на България.

https://www.vbox7.com/play:26112be105

Войната между Русия и Украйна прикова вниманието на всички медии, но надали можем да си представим драмата на обикновения човек от всичко, което се случва.

Vbox7 разговаря с инфлуенсърката Кати, която е родом от Украйна за ужаса на войната, семейството ѝ и страха от неизвестното.

Кати е живяла до 11 годишна в Украйна, след което се мести в България. Определя се като украинка. Първото, което споделя за себе си е, че много обича Украйна и посещава родната страна при всяка възможност. Казва обаче, че хората в България са по-приятни за нея от сънародниците ѝ. Не е вярвала, че войната ще се случи наистина.

Пред камерата на Vbox7 Кати разказва за разговор с майка си няколко дена преди руснаците да нахлуят в Украйна. Тогава все още са мислили, че не е възможно да избухне война между две братски държави в 21 век.

Когато на 24 февруари вижда случилото се от новините не може да повярва. За щастие, семейството на Кати е във Варна, но въпреки това, настоящите събития са особено трудни както за нея, така и за всички украинци в България.

Приятелките на Кати също са от Украйна. Колкото и да се опитват не успяват да се откъснат и разсеят от това, което разкъсва родината им. Роднините им изпращат клипове, в които ужасът от падащите бомби е запечатан.

Кати не разбира какво се случва. Не разбира защо се случва. Не крие, че се намира в емоционално тежко състояние и че разговорите ѝ с роднините останали в Украйна са болезнени. Баба ѝ, леля ѝ… всички живеят с мисълта, че всеки един момент ще умрат и във всеки разговор се прощават с нея. Въпреки всичко обаче бабата и дядото на Кати не искат да напуснат Украйна.

Може би ужасът на войната е най-виден по лицата на децата. Кати поддържа връзка постоянно с нейни приятели в Украйна с деца. Избягали от бомбите в метрото, сковани от страха на случващото се. Не крие, че не може дори да си представи през какво преминават и размерите на трагедията, която ги сковава. Надява се всичко скоро да свърши и повече никой да не преживява войната по начина, по който я преживяват сега децата в Украйна. Надяваме се и ние…

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене