Президентът: За да върви България устремено напред, всеки трябва да събуди поне частица от духа на Ботев в себе си

За нас, българите, Христо Ботев е далеч извън и над всичко материално. Той е идея, талант и дръзновение, родолюбие и всеотдайност, саможертва и плам, достойнство и непреклонност. Ботев е самата свобода. Това заяви държавният глава Румен Радев, който присъства вчера вечерта на премиерата на игралния филм „Ботев“ в кино „Люмиер“. Лентата проследява живота и безсмъртния подвиг на големия български поет и революционер Христо Ботев през 1876 г. Режисьор е Максим Генчев, а продуцент, Десислава Ковачева.

„Благодаря, че точно в навечерието на Освобождението на България от османско робство, именно този филм тръгва по нашите кино салони“, подчерта Румен Радев в приветствието си към присъстващите в залата участници в продукцията и гости. Президентът изказа признателност на творческия екип и актьорите за таланта и всеотдайността, с които са създали и заснели филма, както и на всички близо 2000 дарители, станали съпричастни с каузата.

„Вашата творба, посветена на величавия българин, отдал целия си живот на Отечеството и борбата за неговото освобождение, е истински урок за всички нас по родолюбие и национално достойнство“, изтъкна Румен Радев. По думите на държавния глава, ако искаме България да се променя и да върви устремено напред, всеки от нас трябва да събуди в себе си поне частица от духа на Ботев. “Вашият филм помага да направим точно това“, допълни той.

Президентът отправи благодарност и към всички сърцати калоферци, които имат принос в лентата не само като статисти и артисти, но като носители на автентичния дух на великият калоферец Ботев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене