Ускоряват отварянето на ГКПП-Клепало-Берово, експертна комисия проектира нов пункт

Министерският съвет утвърди състава на българската част от смесената експертна комисия за проектиране на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни-Берово. Той се намира между общините Струмяни, Благоевградска област, и Берово, Източен район на планиране, Република Северна Македония.

Смесената експертна комисия ще има за задача да уточни основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари и пътници, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси и др. В комисията от българска страна се включат представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Агенция „Митници“, Министерство на транспорта и съобщенията, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция “Пътна инфраструктура“, „Агенция по геодезия, картография и кадастър“, Областна администрация-Благоевград и Община Струмяни.

С решението на правителството областният управител на Благоевград се определя за Възложител/Бенефициер по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“ на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2014-2020 г. Той следва да осъществи подготвителните дейности, проектирането и строителството на новия ГКПП.

Граничният пункт Клепало-Берово повече от две десетилетия присъства в предизборните кампании на различните политически партии, които са на власт. Надеждата на гражданите на Берово и на Струмяни за пускането на граничния пункт е от 40 години.

Преди много години от македонска страна беше направена рехабилитация на пътя от Берово до граничния пункт Клепало, който е с дължина 5,7 километра, построена бе и сграда.

Кметът на Струмяни Емил Илиев и местните хора отдавна настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Жителите на общината вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене