ВМРО: Не се заигравайте с Трети март!

Снимка: БГНЕС

„Това е последният международен договор, който обединява, а не разделя българите“

„Не се заигравайте с Трети март – националният празник на България!“. Това пише в позиция на ВМРО по повод Деня на Освобождението, изпратена до медиите.

От  партията отбелязват, че позицията им е срещу надигналите се гласове за отмяна и смяна на националния празник на България.

„Разбира се тези гласове са солидно подхранени от различни чужди интереси и центрове на влияние, които от десетилетия целят подмяната на българската история. А всъщност споровете около 3 март не са нищо повече от синдром на липсата на национална памет“, отбелязвай войводите.

Те отбелязват, че в исторически план Санстефанска България е базирана на идеята всички българи от българското землище – Вардарска Македония, Егейска Македония, Западна Тракия, Одринска Тракия, Северна Добруджа, Западните покрайнини и част от Поморавието, да бъдат събрани заедно, в общи граници. И това е постигнато в почти пълна цялост след Цариградската конференция от 1876 г. Санстефанският мирен договор е подписан на 3 март 1878 г.

„Това е последният международен договор, който обединява, а не разделя българите и не разкъсва земите ни. Който събира един народ на една земя, а не отделя майки от децата им, не разделя семейства с граници. Не къса жива плът от землището на България. Наричайте го както искате, но 3 март не е ден за честване на руското величие, а за честване на надеждата за възстановяването на единната свободна българска нация“, отчитат от ВМРО.
От партията са категорични, че 3 март е ден, който следва да обединява хора от различни националности, „включително братските нам украински и руски народи, които в хода на историята са били неведнъж рамо до рамо в битките за отстояване на нашата свобода“.

„И докато глупостта и истерията диктуват решенията на нашите политици, ние от ВМРО не приемаме този акт на посегателство върху историята. Отказът от почитане на националния ни празник е директно неуважение към предците ни, дали живота си и положили костите си за възстановяването на българската държава. Отказ от национална идентичност. Отказ от българския национален идеал!“

Според ВМРО опитите 3 март да бъде отменен и сменен като национален празник за комунистически. „Защото този празник е бил забранен единствено от комунистическия режим след 1946 г., когато е обявен за „опасна част от великобългарския шовинизъм“,

„А да Ви напомним ли, господа неолиберали, че именно забранилата честването комунистическа власт беше същата тази, която щеше да направи анексия на България през 70-те години на миналия век, като 16-а република на СССР? Защото явно и тази част от историята са Ви платили да забравите. Или не? Платили са Ви да прокламирате пълното обезличаване на националната идентичност на българите! Или негласното присъединяване на България като фантомна република на САЩ?“, пишат още от ВМРО, които завършват:

„Оставете Трети март на българите с памет и спрете да политизирате историята и да търгувате с България! България не се продава!“

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене