С шествие, концерт, филм за Христо Ботев и цветя за героите Благоевград чества 3 март

С празнична програма Община Благоевград ще отбележи Националния празник на България – 3 март. Честванията започват в 10.00 часа с ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, начело с майор Иван Орлински, на 12 февруари 1878 г.

Непосредствено след ритуала ще започне тържествено шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад „Македония“. Там в 10.30 часа ще бъде издигнат националния флаг на Република България. Ще бъде отслужен и молебен за здраве и Ще бъде отслужен и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

С участие в празненствата се включват и на Бригадно командване -Благоевград и Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България и НД „Традиция“ – Благоевград.

В Регионалния исторически музей от 11.00 часа ще се проведе Открит урок по родолюбие. В празничния 3 март кино „Синемакс“ ще прожектира премиерно филма „Ботев“. Филмът показва неизвестни факти от биографията на големия поет-революционер и си поставя за цел да напомни на обществеността за величието на неговия подвиг. Режисьор на филма е Максим Генчев, а в ролята на Христо Ботев влиза актьорът Деян Жеков. Прожекцията е с начален час 13:45. Част от празничната програма в Благоевград е и концертът спектакъл „И за свобода“ на Ансамбъл „Пирин“ тази вечер от 19:30 часа в зала „Яворов“, който е тематичен и подготвен специално за Националния празник на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене