Проверяват бомбоубежищата и противорадиационните укрития в община Благоевград, скривалищата превърнати в механи и кафенета

Да се извърши цялостна проверка на всички съоръжения, касаещи националната сигурност на територията на общината, е разпоредил вчера кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той е изискал подробна справка за броя, местоположението и състоянието на колективните средства за защита на населението, както официално се наричат бомбоубежищата, противорадиационните укрития и скривалищата.

„Общински бомбоубежища няма. Нито едно!“, категоричен бе главният специалист отбранително-мобилизационна подготовка в Общинска администрация Иван Кайнакчиев. Той бе ангажиран да направи обход на всички съоръжения и обясни, че някога в предприятията и заводите е имало помещения, обикновено в мазетата, които са били не единствено, но и с такова предназначение.

„След приватизацията им тази необходимост е отпаднала и тези помещения са били преустроени, много от тях в заведения“, отбеляза  Кайнакчиев и даде пример с механа „Македония“ под сградата на РЗИ. С функция за защита на населението са и общите мазета в панелните блокове, те са изграждани с железни врати и капаци на прозорците за херметизация, но повечето отдавна са изкъртени, а мазетата се ползват от живущите и не се знае дали изобщо някъде са останали в оригиналния им вид.

„Последните няколко десетилетия никой не е обръщал внимание на тези неща“, обобщи Иван Кайнакчиев и допълни, че издирва документи за собствеността на специализираните помещения за защита.

Публична тайна са две бомбоубежища в Благоевград – едното при Сапунджи дере и второто в началото на парк Ловен дом до стълбите, което преди години бе префасонирано в кафене „Тихият кът“. То от известно време не работи, а проверка на „Струма“ в кадастрално-административната информационна система показа, че сградата с площ от 22 кв.м със специално предназначение и е държавна публична собственост.

От пресцентъра на губернатора уточниха, че всички бомбоубежища и помещения с такава цел в административни сгради се стопанисват чрез МВР – Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Шефът на пожарната Георги Пармаков обаче отклони въпроса за състоянието на бомбоубежищата и върна „топката“ към общината.

Кметът Илко Стоянов планира до дни да свика заседание на Общинския съвет по сигурност, на което ще представи резултатите от разпоредената проверка за дискусия по темата./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене