Меглена Кунева: Не е изключено приемането на Украйна в ЕС

„Когато Русия е приета в Съвета на Европа преди 26 години, не всички са били убедени, не е изпълнявала критериите за членство напълно“, отбеляза Меглена Кунева – посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа. По думите й тогава Русия е поканена, защото се дава шанс страната да се демократизира.

„Украйна е много голяма страна, ако бъде приета спешно в ЕС, това означава целият бюджет на Евросъюза да бъде прекроен“, но не се изключва забързване на тези процеси, посочи Кунева.

И Светът на Европа и ЕС са единствените организации, които могат да гарантират мира на европейския континент, каза тя.

Тя посочи, че Съветът е първата международна организация, която предприема санкции срещу Русия:

„Организация, която е свързана с ценности, това е много силен сигнал… Ако демокрацията, човешките права и върховенството на закона не са ценности за Руската федерация, няма как да оцениш това, което прави Съветът на Европа, който защитава всяко едно индивидуално право… Ако ги няма тези ценности, тогава се стига до война. Всички държави в Съвета гласуваха единодушно. Преценили сме като малка възможността Русия да преоцени поведението си“.

Кунева допълни: „В Европа ни предстои да направим бързо разчети какъв е най-краткият път да се създаде европейска отбрана. Това става все по-наложително. Едновременно с това нищо не може да замести НАТО и страните ще трябва да увеличат вноските си, за да може НАТО да стане организация, която е в състояние да удържа всяка агресия“. Според нея по отношение на Украйна икономическите санкции срещу Русия ще дадат резултати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене