Кремъл: Русия е готова да преговаря с Украйна

Това съобщи говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков

Русия е готова да изпрати делегация за преговори с Украйна в Минск. Това съобщи говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, в петък, съобщава БТА.

Малко по-рано готовност за преговори заяви и украинският държавен глава Володимир Зеленски. той призова русия си колега да седнат на масата за преговори, за да спрат загубата на човешки животи.

„В отговор на призива на Зеленски ние сме готови да изпратим представители на външното ни министерство и на президентската администрация на разговори“, заяви Песков, цитиран от sputniknews.com.

Путин е заявил и пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Руският държавен глава казал, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Москва за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток.

Китай неведнъж е призовавал за намиране на решение на кризата чрез диалог. След началото на инвазията вчера страната не отправи критики към Русия.

Си Цзинпин е призовал всички страни да се откажат от начина на мислене, останал от времето на Студената война, да уважават основателните опасения в сферата на сигурността и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори, се казва още в изявлението на китайското външно министерство.

https://www.vbox7.com/play:e418648b85

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене