Преструктурират ковидните отделения в болниците в Пиринско, общо 153 са пациентите, 8 са в реанимация

Поетапното намаляване на ковидните легла в МБАЛ – Благоевград продължава. Ръководството на болницата съкрати нови 16 легла в отделенията по урология, неврология, кардиология. „Чисти” легла от коронавирус, предназначени за хоспитализация на пациенти с други заболявания освен Ковид-19, са ситуирани и в инфекциозно отделение.

„Към момента на болнично лечение с коронавирусна инфекция са 36 пациенти без усложнения, сред тях има и две деца. Петима са по-тежко болните в реанимация. Макар приемът на нови пациенти с коронавирус да намалява, засега ковидните легла на разположение в болницата остават 75“, заяви зам. директорът д-р Александър Костов.

Преструктуриране на ковидни легла ще има и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „В момента имаме 24 пациенти с Ковид-19 в трите отделения – инфекциозно, вътрешно и детско. През следващите два дни ще преценим дали занапред болни с коронавирус ще се приемат в едно или в две отделения. Подхождаме внимателно към намаляването на леглата, тъй като остава голямата въпросителна дали няма да има евентуално нова вълна в близко време. Да се надяваме, че вече преминахме през това изпитание“, заяви зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов.

А. Тонгов

Тенденцията за пречупване на петата ковидна вълна е трайна, като към вчерашна дата заразната заболеваемост в Благоевградска област спадна до 367 на 100 000 души население за 14 дни, а новите случаи за едно денонощие бяха 32. Под домашна карантина са 587 лица. 153 са хоспитализираните пациенти с Ковид-19 без усложнения в седемте болници в Пиринско,  8 са на интензивно лечение. Много повече обаче са свободните болнични легла – 180 за неусложнени случаи и 17 за интензивни.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене