Кремъл: Войната ще продължи колкото реши Путин, готови сме за преговори с Украйна

Срокът на войната на Русия в Украйна ще се определи от „резултатността и съобразността“, като тези параметри се определят от върховния главнокомандващ, президента Владимир Путин.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан колко дълго може да продължи войната в Укрйна, предаде РБК.

„Целта на военната кампания е да демилитаризира и освободи страната от пронацистки настроени хора. Нужно е също така да се неутрализира военният потенциал“, заяви Песков, потвърждавайки думите на Путин.

Говорителят на Кремъл обяви още пред агенция „Новости“, че Русия не е готова да води със САЩ и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

„Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.

Песков допълни, че Москва е готова да преговаря с властите в Украйна за неутралния статут на тази страна и отказа от разполагането на оръжия на нейна територия.

Попитан колко далеч може да стигне руската армия и дали инвазията ще продължи отвъд пределите на двете републики, говорителят на Путин обясни, че не може да дава информация по „военни, технологически и други“ свързани с „операцията“ въпроси, а трябва се попитат „военните“.

„Никой не говори за окупация, думата е неприемлива“, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене