Външните министри на ЕС единни за нови санкции срещу Русия

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

„Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции“, заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в „нарушаване на международното право“ и „неизпълнение на поетите от нея ангажименти“.

„Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди“, заяви от своя страна Жозеп Борел. „Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари“, каза той. „Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена“, каза още френският външен министър, добавяйки ,че „няма да има среща с Лавров в Париж в петък“.

Френският президент и британският премиер Еманюел Макрон и Борис Джонсън се споразумяха да работят съвместно за налагане на санкции на компании и физически лица в Русия, които насърчават агресията в Украйна. Джонсън и Макрон се съгласиха също, че признаването на ДНР и ЛНР от страна на Русия е грубо нарушение на международното право.

В понеделник Москва призна републиките Донецк и Луганск след призиви на лидерите на републиките в Донбас, които бяха отправени в момент, когато регионът беше подложен на постоянен обстрел от украинските сили. Президентът Путин нареди в региона да бъде разположена мироопазваща мисия, която да спре кръвопролитията. По-рано блокът заплаши да наложи санкции на Русия заради признаването на Луганската народна република (ЛНР) и Донецката народна република (ДНР) за независими държави.

Същевременно Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица, а Германия предприе стъпки за спиране на сертифицирането на газопровода „Северен поток-2“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене