Експерт: АЕЦ „Белене“ може да се построи за 6 години

Къде да бъдат новите ядрени мощности – в АЕЦ „Белене“ или в АЕЦ „Козлодуй“, е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика. Това заяви директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев в предаването „Неделя“ 150 по БНР.

Той подчерта, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и вероятно строежът може да се случи за шест години.

„40 години наши и чужди институти са изследвали площадката за АЕЦ „Белене“, предоставили сме цялата информация на Европа и сме готови да започнем реално строителство. Другата наложителност е – сегашната атомна централа в Козлодуй трябва задължително да мисли за поставяне на нови мощности заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове“, коментира той.

„Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение – България е бедна на енергийни ресурси. По тази причина у нас беше развита ядрената технология. Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат“, категоричен бе Янев.

По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия е „глупава“ и е налице „примитивен политически разговор“. „Америка е велика ядрена нация, дълбоко ги уважавам, но през последните 30 години нищо не построиха, дори влязоха в задънени улица с големите блокове. Експортът на големи ядрени блокове е въпрос – може или не може това да се случи… Няма притеснение, ако технологията е руска“, допълни Янко Янев.

„Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80% от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа „излети през покрива“, тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България… Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси“., добави той.

И допълни, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а партиите да я анализират с техните експерти после.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене