Шокиращо изследване от Израел за Омикрон и четвъртата игла

След нея антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция

Изследване в Израел показа, че защитата от варианта Омикрон почти не се влияе от четвърта доза ваксина срещу Ковид-19, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

След четвъртата доза антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция. Случаите на зараза пак са били чести.

Разболелите се медици са имали предимно леки симптоми, но вирусният товар при повечето е бил висок и те са били потенциално заразни.

Данните показват, че четвъртата доза не повишава имунитета, а само го връща към най-високите нива.

В заключение авторите казват, че „ниската ефикасност за предотвратяване на заразяване с лек или асимтоматичен Омикрон и потенциалът на заразилите се да предават инфекцията показват, че е необходимо спешно разработване на ваксини от следващо поколение.“

„Тези данни от Израел са по-скоро срещу четвърта доза за всички“, написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в Twitter.

„За по-възрастните и уязвими хора обаче четвъртата доза ще е по-скоро полезна заради предполагаемия ефект срещу тежки симптоми и смърт“, изтъкват авторите, цитирани от БТА.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене