Решено: НИМХ преминава към министерството на екологията

НИМХ се прехвърля от министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите. Това решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за водите.

От ГЕРБ се противопоставиха остро на предложението на управляващите.

 

„Преди три години БАН се раздели с НИМХ и тогава се чуха гласове на Общо събрание на БАН, че институтът трябва да бъде наказан, това наказание се изпълнява сега и е организирана от ръководството на МОН“, отсече той.

По думите му с промените се принизява статутът на НИМХ като академична организация.

„Той ще бъде превърнат във ведомствена служба и полека -лека ще отпаднат научените проекти. Отнемат се и част от правомощията, които НИМХ има, отнемате финансовата автономност на НИМХ, част от тази наказателна акция е да не се увеличат възнагражденията на работещите в НИМХ, докато тези в БАН се качват. НИМХ обслужва 7 министерства и още няколко ведомства“, посочи Вълчев.

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов отрече това да е наказателна акция.

„И в закона е записано, че НИМХ е научна организация, а дори научната дейност в областта на климатологията трябва да се засили. НИМХ не променя дейността си, структурата си, възнагражденията си, защото остава на делегиран бюджет и защо е това политическо говорене в опит да бъдат настроени учените от НИМХ“, обърна се той към опозицията.

Андрей Чорбанов от ИТН отбеляза, че НИМХ не трябва да се регулира от МОН, а от МОСВ, което ползва целия ресурс на института.

„Министърът на образованието няма експертност към НИМХ“, настоя той.

А докато депутатите променяха закона, метеоролозите прекратиха подаването на прогнозата за времето на сайта си. На страницата излиза съобщение с големи букви, че НИМХ е в протестна готовност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене