Асен Василев отговори на критиките на Радев за бездействието на правителството

По думите на финансовия министър България щяла развива ядрени мощности, но първо „трябва да свършим нашето домашно и да решим какъв тип енергетика ще развиваме“

България ще развива нови ядрени мощности и това е записано в коалиционното споразумение, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предава БНТ.

Той обясни, че целта на визитата му с енергийния министър Александър Николов, в САЩ е била да се обсъдят варианти, в случай че бъдат застрашени енергийните доставки към България заради кризата в региона.

Относно разработката на малки ядрени мощности в САЩ, Василев посочи, че все още няма работещ прототип. За сметка на това са разгледани нови налични технологии.

„И тук задачата ни е да си свършим нашето домашно и да решим какъв тип енергетика ще развиваме.“ – каза Василев.

Той допълни, че има 4-5 налични геотермални технологии, както и технологии за съхранение на електроенергия.

Асен Василев отговори на критиките на президента Румен Радев, че времето за анализ е свършило и липсват реални мерки за цената на тока. Вицепремиерът изтъкна, че компенсациите са факт, а при наличие на нов състав на КЕВР трябва да се даде време на регулатора за цените за бита.

По повод орязания бюджет на прокуратурата и критиките на главния прокурор Иван Гешев Асен Василев заяви, че България е страната с най-голям бюджет за съдебна власт – 0,7% от БВП, спрямо 0,3% за ЕС и отрече да има политически натиск.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене