Иван Лебанов за Олимпийските игри и рода му в с. Гостун

Първият медалист на България от Зимни олимпийски игри Иван Лебанов гостува в няколко предавания на БНТ.

На 13 февруари, 1980 година, по време на XIII Зимни олимпийски игри, които се провеждат в Лейк Плесид, САЩ, Лебанов печели бронзов медал за страната ни в ски-бягането на 30 км дистанция.

42 години по-късно, на същата дата България отново ще има свои представители на зимна Олимпиада, когато Алберт Попов и Камен Златков ще участват в стартовете от ски-алпийските дисциплини.село

В „Олимпийски върхове“ Лбанов заяви: „Като специалист в зимните спортове, самото участие на български спортисти за Зимна Олимпиада е успех, защото извоюването на квоти е много трудно. Пожелавам им да реализират собствените си възможности и да вярват в успеха. Българинът винаги може да поднесе изненадата. Надявам се успехът тогава да е на наша страната“, заяви Лебанов.

Бронзовият медалист от Игрите в Лейк Плесид изрази разочарованието от липсата на единствения ни представител в ски-бягането Симеон Деянов, който пропуска Олимпиадата в Пекин заради COVID-19.

„Ски-бягането може би е най-силната дисциплина в зимните спортове, там изненадите са по-малко. Надявах се Симеон Деянов да напредне и да се реализира на следващите Олимпийски игри. На този етап България не е в позиция да се надявам на олимпийски медал в ски-бягането“, каза Иван Лебанов.

Въпреки че страната ни не е в позиция да се надявам на олимпийски медал в ски-бягането, Лебанов смята, че има талантливи ски-бегачи сред юношите и девойките, които под добро треньорство биха донесли успех за България в този спорт.

„Има юноши и девойки, които имат потенциал. Ако попаднат в добри треньорски ръце, резултатите няма да закъснеят. С много трудолюбие и постоянство ще осъществят мечтата си“, завърши Лебанов.

Отново в ефира на БНТ, но в предаването „Джинс“, бе разказана историята на рода Лебанови в родното им село Гостун.

В родовата къща в Гостун Иван Лебанов разказа спомени за своите баба и дядо, за летните гостувания при тях, след като заедно с майка си и баща си се премества във Велинград. Родът е дал три поколения кметове на село Гостун – традиция, която и Иван Лебанов продължи. Наред със спомените за Гостун отново се върнахме и към успехите в спорта, постигнати от Иван Лебанов с много труд, упоритост и амбиция.

Цялото предаване „Джинс“ гледайте ТУК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене