За 28 дни: Австрия с 470 починали с COVID, България с 2344

Снимка: БГНЕС

Вървим към еднократно годишно имунизиране срещу коронавирус, каза проф. Гетов

След Омикрон много държави отпускат противоепидемичните мерки, а специалисти прогнозират край на пандемията. „Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонна грипна ваксина“, обясни пред bTV проф. Илко Гетов.

Той допълни, че в САЩ вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19. По думите му, вече се работи по появата на новите варианти ваксини като се очаква те да бъдат двувалентни и тривалентни.

Експертът коментира и високата смъртност у нас. Според него това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното здраве, на обществото. „Нещата при нас са трагични“, допълни Гетов по повод данните започиналите от COVID-19 в страната.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали.

За същия период у нас новите случаи са 212 хиляди за 28 дни, но са починали 2344. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас 229 хиляди.

„ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, допълни Гетов.

Според него, хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене