С факли на свободата пред всяко училище в Петричко отдават почит на Васил Левски

С различни инициативи в петък, 18 февруари, в община Петрич ще се отбележат 149 години от гибелта на най-великия българин – Васил Левски. Деца и възрастни ще сведат глави пред делото на Апостола на свободата. Точно в 12,00 часа на обяд в двора на всяко училище в общината ще бъде запалена факла като символ на пробуждането и свободата, на родолюбивия пламък, който е жив у поколенията и днес.

По същото време пред паметника на Дякона в двора на Средно училище „Васил Левски“ в село Коларово ще се състои възпоменателна церемония, на която ще присъстват представители на Община Петрич.

Всяка детска градина ще получи в петък видеовариант на спектакъла „Приказка за Левски“ на режисьора Искрен Красимиров, който да бъде излъчен за най-малките жители на общината

В Общински детски комплекс-Петрич ще се проведе в 17,00 часа поетичен рецитал под надслов  „Славно име, гордост българска, свобода“ за 149-годишнината от обесването на Васил Левски.

Пандемията ограничи възможността отново да бъде организирано възпоменателно факелно шествие в Петрич по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата.  При подобряване на обстановката ще бъде организирана и церемония с подобаваща тържественост за откриването на първия паметник на Васил Левски в град Петрич. Монументът е идея на привържениците на ПФК „Левски“ – „Blue boys“, които успяха да съберат необходимите средства за изграждането му с помощта на различни инициативи. Община Петрич пък изгради основата и вертикалната планировка на паметния знак.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене