Губернаторът В. Сарандев върна на поправителен в ОбС – Благоевград и новото решение за такса смет от 2,1 промила

Областният управител Валери Сарандев върна в ОбС -Благоевград и второто решение на местните съветници, касаещо размера на такса битови отпадъци за тази година.

На 20 януари след двучасови дебати Общински съвет -Благоевград прие промяна в размера на такса смет от 1,1 промила на 2,1 промила. Още тогава обаче общественици предупредиха, че както взетото миналия декември решение таксата да скочи от 1,1 на 2,9 промила, и това е незаконосъобразно, защото не е проведено задължителното обществено обсъждане, което се прави с обявление на страницата на общината 1 месец, през който заинтересованите могат да го протестират. Липсваха и мотивите защо таксата трябва да се вдигне точно с 1 промил заедно със задължителните сметки за очаквани приходи и разбивката им по пера.

Върнатото от Сарандев решение на ОбС – Благоевград предполага нова извънредна сесия, на която то да се промени, а ако това не се случи до края на тази седмица, областната управа е длъжна да го вкара в Административен съд – Благоевград.

Процедурата е 100-процентово дежавю.

Припомняме, че първото увеличение на 2,9 промила беше гласувано на сесия в средата на декември миналата година, когато общинските съветници приеха таксата да се промени от 1,1 промила на 2,9 промила. Бившият областен управител Николай Шушков върна решението на местния парламент в предпоследния работен ден на 2021 г. и председателят на ОбС Радослав Тасков свика извънредна сесия на 12 януари по темата. Тогава обаче в пленарна зала се явиха само 9 съветници и заседанието бе провалено поради липса на кворум. Последваха разговори между новия областен управител Валери Сарандев и вносителя на предложението – кмета на Благоевград Илко Стоянов, и свикване на ново извънредно заседание на ОбС, на което решението бе променено и планираното увеличение, намалено от 2,9 промила на 2,1 промила. Въпреки това Сарандев обжалва първото решение и всеки момент се очаква по него да се произнесе съдът. Ако магистратите се забавят с решението си, не е изключено губернаторът да обжалва в съда и второто решение на съветниците и двете дела да бъдат обединени.

Междувременно на 9 февруари т. г. кметът Стоянов бе един от първите жители на общината, платили данъците си за къщата в кв. „Грамада”, в която живее, заедно с такса смет за 2022 г. Както и на всички останали съвестни граждани, такса битови отпадъци му бе изчислена по досегашната тарифа от 1,1 промила върху данъчната оценка на имота.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене