Ще сезираме компетентните органи да извършат съответните проверки, за да е ясно на обществото за какво става въпрос", каза още Цонев.

ДПС: От 2010 г. насам 13 дружества, свързани с Прокопиев, взимат по 50 милиона премии на година! ВИДЕО

От ДПС обявиха на брифинг в парламента, че ще сезират прокуратурата за свързаност на 13 дружества с бизнесмена Иво Прокопиев, чрез които според тях е печелил от продажба на електроенергия.

Според тях по тази схема на свързаност той се е облагодетелствал с над половин милиард лева.

„Тук сме, за да говорим за актуалната тема, а именно цената на тока и кой обира в джобовете си парите  от българския бизнес. Установили сме от публичния регистър, че има 13 дружества, за които има свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. От публичните регистри също е видно, че „по време на тиранията на ДПС в институциите и регулаторите” – по негови думи, а именно от 2010 г. насам, тези 13 дружества взимат средно годишно по 50 милиона премии, т.е. от 2010 г. до 2021 г., когато беше непроменен размерът им, тези 13 дружества, свързани с Прокопиев, са прибрали от Фонд „Сигурност” на електроенергийната система, малко над половин милиард лева“, обясни Станислав Анастасов.

„Фонд „Сигурност” на електроенергийната система се пълни от 3 места – такса задължение към обществото  и 5% отчисление от производителите, които директно влизат в сметките на ток на всички български граждани и на бизнеса, а също и от продажбата на емисии, които се явяват пари на българските граждани и за българските граждани. Колко още правят тези дружества от продажбата на ток, само можем да гадаем, както можем да гадаем и още колко други дружества са свързани с медийно –енергийния олигарх Прокопиев. Продължаваме да търси, виждаме, че има и много офшорни дружества, за които е трудно да установим собствеността им“, каза още Анастасов.

„Направи впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга въпросната цена, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов. Това е относно регулаторите, кой иска да ги овладява и откъде идва тиранията“, заяви от своя страна Йордан Цонев.

„Ще сезираме компетентните органи по следните теми:

Тъй като забелязахме от анализа на публичните данни, че има доста сделки, при които производители на ток фотоволтаици сключват с търговци на ток, които пък продават после на борсата, и поради сложността на схемата не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители, и дружества, които продават, ние ще сезираме прокуратурата по тази тема. С тези дружества и със съмненията ни относно свързаност на други дружества, които са с офшорни компании.

Има две теми, по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните проверки. Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчно облагане при сделките между свързани лица, когато тази свързаност е открита. Втората тема е укриване на печалби, виждаме, че в голяма част от финансовите отчети на дружествата има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи, каза още Цонев.

Ще сезираме компетентните органи да извършат съответните проверки, за да е ясно на обществото за какво става въпрос“, каза още Цонев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене