На пазара в Сандански най-търсената стока вчера бе зелената салата, корен маруля 1,20 лв., една краставица – също 1,20 лв.

Във вчерашния ден, който е пазарен за санданчани, на кооперативния пазар сред най-търсената стока бе зелената салата – маруля, пресен лук, кромид, репички… Корен маруля се търгуваше на цена от 1,20 лв., връзка кромид или лук – 0,90 лв., връзка репички – 0.80 лв., и една краставица – 1.20 лв.

Цената на домашно приготвено сирене от краве, козе и овче мляко е скочила с 2 лв. и от 7 лв. за килограм преди 2-3 седмици, сега кравето сирене е 9 лв., козето от 12 лева е скочило на 14 лева, толкова е цената и овчето сирене. Прясното мляко е поскъпнало с около 30 стотинки. Търговката Анка Варсаминова, която от над 20 години е на пазара, сподели, че се търси най-много прясно краве мляко.

„Ние сме кравари от години. В пазарните дни се продава около 80 литра мляко, а в останалите дни от седмицата – по 60 литра. До обяд всичко е продадено. Освен това се търсят и картофите. Продаваме картофи, които държим заровени в земята.

Не продавам зелена салата от маруля, защото нашата още не е станала, а на борсата в Кърналово, откъдето зареждат почти всички колеги, цената е много висока – 1 лв.

Докъм обяд успявам да продам и домашните яйца. Цената е от 25 до 30 стотинки, в зависимост от големината”, каза Анка.

Сергията до нея се наема от търговци от гоцеделчевско с. Алино. Младата фермерка Мария сподели, че през вчерашния ден не е реализирала добър оборот.

„Колкото – толкова, тук, в Сандански, сме всеки понеделник и петък. Хората ни познават и пазаруват от нас. Скочиха малко цените, но няма как, всичко се увеличи”.

На сергията си те предлагат и домашно варено телешко месо. Цената на един буркан е 15.00 лв. Сладка от червени и черни боровинки, ягоди, малини… са от 8 до 14 лева в зависимост от грамажа.

Висока цена държат чушките – 4 лв. за килограм. „Те по-малко се купуват, но трябва да ги има като артикул”, коментира търговката Вера и добавя: „От 5 години сме на пазара. Наблюдава се по-малко търсене на плодовете. Местните хора пазаруват храна за деня, искат да им е прясна салатата и плодовете. Купуват по два-три домата, по една краставица, връзка кромид. Пазаруват предимно по-възрастните хора, явно децата им се доверяват за храната. Този понеделник най-търсена бе марулята, която продавам на 1,20 лв., и пресният кромид. Продала съм почти цялото количество салата. Вкарали сме от Гърция розов домат. Той е вкусен, но тъй като не е сезонът, не се търси. Най-редовните клиенти на домати и чушки са руснаците. Докато нашите купуват зелена салата”, каза Вера и поясни, че преди години всеки делничен ден в Сандански е бил пазарен, а сега хората пазаруват в понеделник и петък, в останалите дни на пазара работят едва 4-5 сергии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене