Без категория

2-ма англичани се изгубиха над Шилигарника, 16 скиори ранени, обявиха 3-та степен на лавинна опасност

спасители банско

ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ В БАНСКО ИЗТЕГЛИХА ТУРИСТ ОТ УЛЕИТЕ НА ЕЧМИЩЕ

Двама английски туристи-скиор и сноубордист, са се изгубили вчера в планината над Банско. Англичаните са навлезли над Шлилигарника, в улеите на Ечмище, където зоната е силно лавиноопасна, изгубили ориентация и немогли да се върнат. Сигналът за бедстващите туристи е подаден в късния следобед вчера от английското посолство. За мястото са потеглили екипи с две шейни и около около 16:30 единият от туристите беше изтеглен и спасен, течеше операцията по спасяването на другия. Преди четири дни на същото място имаше бедстващ руснак.

През целия ден вчера в Пи­рин валя сняг. Новата снежна покривка на върха е около 40 сантиметра, а с тази от събота достига около 70 см. На Шилигарника снегът, навалял през уикенда, надхвърля 50 см. Об­явена е 3-та степен лавинна опасност в цялата планина, предупреждават от ПСС – Бан­ско. Спасителите призовават скиорите да не излизат извън обозначените места.

16 са пострадалите скиори вчера по пистите в ски зона Банско, още 4-има са постра­дали в събота. Те са със счуп­ване на крайници, оказана им е помощ в 2-та медицински пункта.

15 см стигна снежната пок­ривка на Предел вчера. От КАТ съобщиха, че проходът е по­чистен, опесъчен и проходим при зимни условия. Пътната обстановка е нормална, но се предупреждават водачите да се движат с повишено внимание и съобразена с пътните усло­вия скорост, да спазват дис­танция и автомобилите да бъ­дат задължително със зимни гу­ми.

Вчера сняг валеше в цяла­та Разложка котловина. Към 18.00 часа най-много беше снежната покривка в Банско -около 15 см, а в Разлог около 10 см.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене