Делегацията на Народното събрание в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива разговаря с генералния секретар на ЦЕИ Роберто Антонионе

Делегацията на Народното събрание в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива (ПИЦЕИ) разговаря с генералния секретар на ЦЕИ Роберто Антонионе. Българският парламент ще председателства Парламентарното измерение на ЦЕИ през 2022 г.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПИЦЕИ Деница Симеонова, и народните представители Павлин Кръстев и Мирослава Петрова разговаряха с генералния секретар на ЦЕИ Роберто Антонионе, който е на посещение в България.

Целта на Българското председателство на ПИЦЕИ е да превърне политическите приоритети на страните-членки в измерими резултати, заяви Деница Симеонова. Възнамеряваме да надградим постиженията от предходното черногорско председателство и да спомогнем за осъществяването на стратегическите цели, заложени в мисията на ЦЕИ, посочи тя. Делегацията ни разчита на добре установения многостранен диалог и на доказаните инструменти за сътрудничество на Инициативата, подчерта Симеонова.

Генералният секретар Роберто Антонионе изтъкна, че укрепването на сътрудничеството на ПИЦЕИ с Европейския парламент, както и с други интерпарламентарни организации, би увеличило възможностите за търсене на по-добри решения и подходи при преодоляване на актуалните предизвикателства.

Сред основните теми за дискусия в рамките на Българското председателство ще бъдат: ролята на парламентарното сътрудничество за преодоляване на последиците от пандемията, възможностите за задълбочаване на регионалната интеграция, както и за осъществяване на ефективни младежки политики, посочи Деница Симеонова. Народното събрание ще организира заседание на Парламентарния комитет на ЦЕИ през пролетта и сесия на Парламентарната асамблея на ЦЕИ през ноември 2022 г. Гостът отправи покана към българската делегация да посети централата на Изпълнителния секретариат на ЦЕИ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене