Зам. директорът на МБАЛ – Благоевград: В най-тежкото, спешно-приемно отделение, има само 1 лекар на пълен щат, 85% от медсестрите са в пенсионна възраст

Зам. директорът на МБАЛ – Благоевград: В най-тежкото, спешно-приемно отделение, има само 1 лекар на пълен щат, 85% от медсестрите са в пенсионна възраст, колеги предпочитат да дежурят в ЦСМП за повече пари

След 4-години: Д-р Александър Костов спечели над 10 дела и бе върнат в РЗИ  – Струма Днес

Болнични лекари предпочитат да дават дежурства в Спешен център вместо в спешно-приемно отделение заради по-високото заплащане и по-малкото натоварване, заяви пред репортер на „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград  д-р Александър Костов.

„СПО е най-натовареното в Пиринско, тъй като през него се хоспитализират доста пациенти от общината, областта и Рилското корито. През 2019 г. са преминали 17 069  пациенти, през двете пандемични години са прегледани над 27 000 души, като през 2020 г. – 13 800 души, през 2021 г. – 13 500. Само през 2021 г. са хоспитализирани 1846 болни с Ковид-19, като през януари 2022 г. те са 287. На практика СПО е изиграло ролята на ковидна зона, каквото липсва в Благоевград, и то без да се възползва от месечния бонус от 30 000 лв., които държавата отпусна от октомври миналата година на ковидните медицински центрове“, добави д-р Костов, който е представил данните и на срещата на лекарите с областния управител Валери Сарандев.

„Този тежък труд се извършва от малкия екип на СПО, в който на пълен щат е само един лекар – д-р Илиева, има и 5-6 лекари на половин щат. 85% от медсестрите са в пенсионна възраст. През отделението преминават всички здравно неосигурени със съмнения за инсулт, инфаркт, с травми, пострадали при катастрофи, като консултациите и образните изследвания на рентген, скенер и др. са за сметка на СПО. Транспортните разходи за привеждането на болни в клиники от висока компетентност – по гръдна хирургия, неврохирургия, също се поемат от СПО.

Отделението е входна врата и за пациенти в спешно състояние, които са за психодиспансер, онкоболни, правят се първоначални прегледи на задържани лица, кръвни проби, като това са разходи за хиляди левове. СПО получава пари само за нехоспитализираните пациенти, а сега има предложение да се увеличат само с 2 лв. За сравнение – цената на един бърз тест е 5 лв.”, заяви зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов, който отговаря за медицинската част и рядко спи спокойно, тъй като често телефонът му звъни през нощта, за да търси място за лечение на тежко болен в нашата или в софийска болница. Последният пресен случай е с пациент от Кресна, приет с измръзване на краката, който е транспортиран по спешност в „Пирогов“.

По повод реформата в спешната помощ, която е сред приоритетите на новия здравен министър, д-р Костов заяви, че трябва да има повече сътрудничество с екипите на ЦСМП и дори за съвместни действия.

„Докато в СПО на смяна е дежурен екип с 1 лекар и 2-3 сестри, то във филиала на ЦСМП в Благоевград постоянно на разположение са 2 лекарски и 1 фелдшерски екип. Не е ли по-удачно да се включат парамедици, които да оказват първа помощ и транспортират болните, а лекарите от Спешен център да са в залата заедно с колегите си от спешно-приемно отделение? Защото, когато един спешен пациент постъпи в СПО, дежурният екип започва всичко отначало”, заяви д-р Костов. Той добави, че 5-6 болнични лекари са предпочели да дават дежурства в Спешен център заради по-доброто заплащане и по-малкото натоварване.

Добрата новина е, че двама прясно дипломирани лекари, завършили медицина във Варна, са подали документи за работа в СПО като специализанти. Освен това съвсем скоро предстои да започне ремонт на отделението по спечелен проект, за да може да отговаря на условията за медицински стандарт.

„Имаме 3-ма специализанти в отделението по реанимация, надяваме се и други млади лекари да дойдат в МБАЛ – Благоевград”, завърши д-р Костов.

Другата седмица предстои да стане ясно дали ще има смяна на ръководството на болницата, или директорът д-р Огнян Митев ще запази поста си. Спрягат се различни кандидатури, но всичко е в сферата на слуховете. Дали, ако има промяна, ще се заложи на професионалисти, които се доказаха в двете тежки години на пандемията, или ще надделеят партийни кандидатури, се очаква да стане ясно на 15 февруари, когато е насрочено събрание на борда на директорите на МБАЛ – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене